Olej lniany – jak wybrać, przechowywać, aby był pełnowartościowy

Czy wiecie, że olej lniany to jeden z najlepszych tłuszczów, jaki możemy sobie podarować? A to wszystko za sprawą kwasu alfa linolenowego (ALA), który w organizmie przekształca się w cenny dla naszego organizmu kwas dokozaheksaenowy (DHA).

W okresie świątecznym po olej lniany sięgamy dużo częściej, aniżeli w pozostałe miesiące. Warto wówczas zwrócić uwagę na kilka kwestii:

Jakich? Przeczytajcie:

  • Wybieraj olej świeżo wytłoczony. Niektóre olejarnie tłoczą produkt na zamówienie. Wtedy masz pewność, że jest to najświeższy olej, a więc najbardziej wartościowy dla zdrowia. Jeśli kupujesz gotowy, sprawdź datę wytłoczenia, to bardzo ważne.
  • Olej powinien być w ciemnej, szklanej butelce, która chroni go przed szkodliwym działaniem promieni UV.
  • Olej lniany należy przechowywać w lodówce, ponieważ  przedłuży to jego trwałość. Po otwarciu olej lniany należy zużyć do daty ważności. Istnieją oleje lniane, które można przechowywać przed otwarciem w temperaturze pokojowej, jednak trzymanie w lodówce im nie zaszkodzi, a może wpłynąć na ich dłuższą trwałość.
  • Zużyj olej w ciągu miesiąca.
  • Sięgaj po olej lniany częściej, nie tylko w grudniu do śledzika.
No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.