OWSIANKA Z JAJKIEM SADZONYM

Składniki (2 porcje) 

  • 1 szklanka Płatków Owsianych Zwykłych Kupiec
  • 2 szklanki wody (lub mleka) 
  • Szczypta soli 
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego 
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plastry 
  • 1/2 pora, drobno posiekanego 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Szczypta płatków chili (opcjonalnie) 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka masła do smażenia jajek 
  • Świeża natka pietruszk 
  • Pieprz i sól do smaku 
No Reviews

Przygotowanie

1.

W rondelku zagotuj wodę lub mleko z odrobiną soli.

Mark as complete
2.

Dodaj płatki owsiane i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż napęcznieją i będą kremowe.

Mark as complete
3.

Zdejmij z ognia i wymieszaj z jogurtem greckim. Odstaw na chwilę pod przykryciem.

Mark as complete
4.

Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj por, smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż lekko zmięknie. Dorzuć pieczarki, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż, aż pieczarki zaczną się karmelizować (ok. 8 minut). Na koniec możesz dodać szczyptę płatków chili dla lekkiej ostrości.

Mark as complete
5.

Na osobnej patelni rozgrzej masło.

Mark as complete
6.

Wbij jajka i smaż na małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Mark as complete
7.

Na talerzu rozłóż owsiankę, na wierzch dodaj pieczarki z porem.

Mark as complete
8.

Na środku ułóż jajko sadzone.

Mark as complete
9.

Posyp natką pietruszki, dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.