Paella z chorizo i oliwkami z ryżem parboiled

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 200 g ryżu parboiled Kupiec
  • 0,8 litra bulionu warzywnego
  • Szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g chorizo
  • 100 g hiszpańskich oliwek
  • 1 cytryna
  • Sól, pieprz
No Reviews

Przygotowanie

1.

W plasterki kroimy czosnek i kiełbasę chorizo. Paprykę kroimy w centymetrową kostkę

Mark as complete
2.

Na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek, po chwili dodajemy kiełbasę chorizo, kiedy się zarumieni, zdejmujemy z patelni i odkładamy do miseczki.

Mark as complete
3.

Na wcześniej użytej patelni dodajemy pokrojoną paprykę, szafran, cayenne, koncentrat pomidorowy, odrobinę soli i mieszamy

Mark as complete
4.

Do patelni wlewamy wino i dodajemy ryż

Mark as complete
5.

Kiedy wino odparuje dodajemy bulion, następnie zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu bez mieszania 7 minut

Mark as complete
6.

Po wyznaczonym czasie układamy na wierzch dania plasterki podsmażonego chorizo, oliwki, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 8 minut

Mark as complete
7.

Gotowe danie podajemy posypane natką pietruszki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i ćwiartkami cytryny

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.