Paella z chorizo i oliwkami z ryżem parboiled
super easy
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 200 g ryżu parboiled Kupiec
- 0,8 litra bulionu warzywnego
- Szczypta szafranu (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g chorizo
- 100 g hiszpańskich oliwek
- 1 cytryna
- Sól, pieprz
No Reviews
Przygotowanie
1.
W plasterki kroimy czosnek i kiełbasę chorizo. Paprykę kroimy w centymetrową kostkę
Mark as complete
2.
Na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek, po chwili dodajemy kiełbasę chorizo, kiedy się zarumieni, zdejmujemy z patelni i odkładamy do miseczki.
Mark as complete
3.
Na wcześniej użytej patelni dodajemy pokrojoną paprykę, szafran, cayenne, koncentrat pomidorowy, odrobinę soli i mieszamy
Mark as complete
4.
Do patelni wlewamy wino i dodajemy ryż
Mark as complete
5.
Kiedy wino odparuje dodajemy bulion, następnie zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu bez mieszania 7 minut
Mark as complete
6.
Po wyznaczonym czasie układamy na wierzch dania plasterki podsmażonego chorizo, oliwki, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 8 minut
Mark as complete
7.
Gotowe danie podajemy posypane natką pietruszki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i ćwiartkami cytryny
Mark as complete
Dodaj komentarz