PĘCZOTTO Z DYNIĄ I GRUSZKĄ
super easy
Pęczotto to nasza odpowiedź na włoskie risotto. Zasada jest bardzo podobna, jednak to nie ryż gra pierwsze skrzypce a kasza pęczak. Połączenie kurczaka, delikatnej dyni, soczystej gruszki i aromatycznego czosnku z kaszą pęczak sprawia, że danie nie tylko jest przepyszne, ale i bardzo zdrowe!
SKŁADNIKI
2 filety z piersi kurczaka
1 cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, posiekane
1 kieliszek soku jabłkowego
200 g kaszy jęczmiennej pęczak Kupiec
200 g miąższu dyni
500 ml bulionu z gęsi lub drobiowego
1 gruszka
sól i pieprz
oliwa z oliwek
No Reviews
Przygotowanie
1.
Filety przypraw solą i pieprzem
Mark as complete
2.
Na oliwie podsmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj kaszę pęczak i smaż kilka minut
Mark as complete
3.
Polej danie sokiem jabłkowym i poczekać aż odparuje
Mark as complete
4.
Dodaj chochlę bulionu, zmniejsz gaz i gotuj, aż wyparuje, po czym dodaj kolejną chochlę bulionu
Mark as complete
5.
Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gruszkę
Mark as complete
6.
Całość gotuj na wolnym ogniu, podlewając bulionem, aż kasza i warzywa będą miękkie
Mark as complete
7.
Usmaż filety z kurczaka i podaj je na kaszy
Mark as complete
Dodaj komentarz