PĘCZOTTO Z DYNIĄ I GRUSZKĄ

Pęczotto to nasza odpowiedź na włoskie risotto. Zasada jest bardzo podobna, jednak to nie ryż gra pierwsze skrzypce a kasza pęczak. Połączenie kurczaka, delikatnej dyni, soczystej gruszki  i aromatycznego czosnku z kaszą pęczak sprawia, że danie nie tylko jest przepyszne, ale i bardzo zdrowe!

SKŁADNIKI

2 filety z piersi kurczaka
1 cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, posiekane
1 kieliszek soku jabłkowego
200 g kaszy jęczmiennej pęczak Kupiec
200 g miąższu dyni
500 ml bulionu z gęsi lub drobiowego
1 gruszka
sól i pieprz
oliwa z oliwek

No Reviews

Przygotowanie

1.

Filety przypraw solą i pieprzem

Mark as complete
2.

Na oliwie podsmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj kaszę pęczak i smaż kilka minut

Mark as complete
3.

Polej danie sokiem jabłkowym i poczekać aż odparuje

Mark as complete
4.

Dodaj chochlę bulionu, zmniejsz gaz i gotuj, aż wyparuje, po czym dodaj kolejną chochlę bulionu

Mark as complete
5.

Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gruszkę

Mark as complete
6.

Całość gotuj na wolnym ogniu, podlewając bulionem, aż kasza i warzywa będą miękkie

Mark as complete
7.

Usmaż filety z kurczaka i podaj je na kaszy

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.