Pieczona kaczka z czerwoną kapustą i kaszą pęczak
super easy
Składniki:
- 200 g Kaszy Jęczmiennej Pęczak Kupiec
- 2 udka z kaczki
- Gałązka rozmarynu
- 1 jabłko
- Sól, pieprz
- 2 łyżki smalcu
- 50 ml wina czerwonego
- 1 łyżeczka miodu
Na kapustę:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jabłko
- 1 cebula
- garść suszonej żurawiny
- Sól, pieprz
- 200 ml wody
No Reviews
Przygotowanie
1.
Nogi z kaczki podsmażamy na smalcu do zarumieniania z każdej strony
Mark as complete
2.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, układamy ćwiartki jabłek, przykrywamy i pieczemy 40 minut w 180*C
Mark as complete
3.
Następnie zlewamy wytopiony tłuszcz na patelnię na której smażyła się kaczka, a kaczkę dopiekamy 10 minut bez przykrycia, żeby się zarumieniła
Mark as complete
4.
Kaszę gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
Mark as complete
5.
Na patelni na oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy starte jabłko i poszatkowaną czerwoną kapustę i żurawinę
Mark as complete
6.
Zalewamy wodą i dusimy 20 minut
Mark as complete
7.
Skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło i mieszamy
Mark as complete
8.
Tłuszcz wytopiony z kaczki podgrzewamy, dodajemy wino, łyżeczkę miodu i redukujemy do powstania gęstego sosu
Mark as complete
9.
Pieczoną nogę kaczki podajemy z ugotowaną kaszą pęczak, modrą kapustą i polewamy sosem
Mark as complete
Dodaj komentarz