Pieczona kaczka z czerwoną kapustą i kaszą pęczak

Składniki:

  • 200 g Kaszy Jęczmiennej Pęczak Kupiec
  • 2 udka z kaczki
  • Gałązka rozmarynu
  • 1 jabłko
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki smalcu
  • 50 ml wina czerwonego
  • 1 łyżeczka miodu

Na kapustę:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • garść suszonej żurawiny 
  • Sól, pieprz
  • 200 ml wody
No Reviews

Przygotowanie

1.

Nogi z kaczki podsmażamy na smalcu do zarumieniania z każdej strony

Mark as complete
2.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, układamy ćwiartki jabłek, przykrywamy i pieczemy 40 minut w 180*C

Mark as complete
3.

Następnie zlewamy wytopiony tłuszcz na patelnię na której smażyła się kaczka, a kaczkę dopiekamy 10 minut bez przykrycia, żeby się zarumieniła

Mark as complete
4.

Kaszę gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu

Mark as complete
5.

Na patelni na oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy starte jabłko i poszatkowaną czerwoną kapustę i żurawinę

Mark as complete
6.

Zalewamy wodą i dusimy 20 minut

Mark as complete
7.

Skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło i mieszamy

Mark as complete
8.

Tłuszcz wytopiony z kaczki podgrzewamy, dodajemy wino, łyżeczkę miodu i redukujemy do powstania gęstego sosu

Mark as complete
9.

Pieczoną nogę kaczki podajemy z ugotowaną kaszą pęczak, modrą kapustą i polewamy sosem

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.