PLACKI GRYCZANE
super easy
Składniki (na ok. 8 placków):
Placki:
- 100 g Kaszy gryczanej KUPIEC(ugotowanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
- 2 jajka
- 70 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Sos:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 mała garść świeżej kolendry
- kilka listków mięty
- 2 plastry marynowanego jalapeño
- sok i skórka z 1/2 limonki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Placki:
- Ugotowaną kaszę gryczaną ostudź i przełóż do miski.
- Dodaj jajka i starty parmezan, dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj dokładnie, a następnie formuj małe placki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż placki na złoto z obu stron.
- Sos:
- Jogurt, majonez, kolendrę, miętę, jalapeño oraz sok i skórkę z limonki zmiksuj na gładki, kremowy sos.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Podanie:
- Placki ułóż na talerzu, posyp świeżo startym parmezanem.
- Podawaj z sosem i garścią rukoli lub innej ulubionej sałaty.
No Reviews
Dodaj komentarz