PLACKI GRYCZANE

Składniki (na ok. 8 placków):

Placki:

  • 100 g Kaszy gryczanej KUPIEC(ugotowanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
  • 2 jajka
  • 70 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mała garść świeżej kolendry
  • kilka listków mięty
  • 2 plastry marynowanego jalapeño
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Placki:
    1. Ugotowaną kaszę gryczaną ostudź i przełóż do miski.
    1. Dodaj jajka i starty parmezan, dopraw solą i pieprzem.
    1. Wymieszaj dokładnie, a następnie formuj małe placki.
    1. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż placki na złoto z obu stron.
  2. Sos:
    1. Jogurt, majonez, kolendrę, miętę, jalapeño oraz sok i skórkę z limonki zmiksuj na gładki, kremowy sos.
    1. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Podanie:
    1. Placki ułóż na talerzu, posyp świeżo startym parmezanem.
    1. Podawaj z sosem i garścią rukoli lub innej ulubionej sałaty.
No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.