Płatki jaglane

Płatki jaglane są wytwarzane z bardzo cennego prosa, które jest dobrym źródłem białka, co jest szczególnie ważne dla osób stosujących diety roślinne. Warto przy tym przypomnieć, że łącząc zboża z warzywami strączkowymi uzyskuje się lepsze wykorzystanie białkowego budulca, tj. aminokwasów. Można to zrobić na różne sposoby:

  • hummus z cieciorki posypany lekko prażonymi płatkami jaglanymi,
  • jaglana zasmażka do fasolki,
  • płatki jaglane prażone z sezamem jako posypka do zupy krem z dodatkiem białej fasoli.

Ponadto proso jest dobrym źródłem żelaza. Zawiera go nawet więcej niż gryka (w tej pierwszej 100 g dostarcza 4,8 mg, w gryce – 2,8 mg). Aby poprawić przyswajalność żelaza ze źródeł roślinnych, warto je delikatnie zakwasić, np.:

  • płatki jaglane ugotowane z mlekiem roślinnym lub nim zalane, z dodatkiem mandarynki i przypraw korzennych,
  • płatki jaglane jako substancja sklejająca do pasztetów warzywnych podanych z czerwoną papryką na chlebie na zakwasie,
  • koktajl śniadaniowy z mrożonymi truskawkami, jogurtem z dodatkiem płatków jaglanych.

Dodatkowym atutem płatków jaglanych jest to, że nie wymagają gotowania. Wystarczy je zalać płynem (mlekiem, napojem roślinnych, sosem, zupą), aby lekko zmiękły i są gotowe do spożycia. Dzięki temu uzyskuje się zdrowe, wartościowe danie w bardzo krótkim czasie.

Niewątpliwą zaletą płatków jaglanych jest także to, że są one łatwostrawne. Jest to szczególnie ważne dla osób, które mają kłopoty trawienne, ale także dla dzieci, seniorów czy osób w okresie rehabilitacji.

Kasza kuskus

Kuskus to kolejna propozycja produktu, który nie tylko jest łatwostrawny, ale także szybki w przygotowaniu. Suche ziarna wystarczy zalać gorącym płynem, np. wodą, zupą, sosem,

a następnie odczekać kilka minut i danie gotowe. Kuskus to drobna kasza z pszenicy durum (jest to ta sama pszenica, z której przygotowuje się najsłynniejszą, a jednocześnie najbardziej cenioną formę włoskiego makaronu). Uważa się ją za produkt, który łączy w sobie cechy białego makaronu i ryżu. W wielu krajach arabskich uważa się, że kuskus symbolizuje dostatek i bogactwo, dlatego też często pojawia się jako główny składnik odświętnych dań.

Ponadto kasza kuskus jest produktem bardzo neutralnym w smaku, co nadaje jej uniwersalnego charakteru w kuchni. Można ją przygotować zarówno wytrawnie, jak i na słodko.

Wersja wytrawna:

  • kuskus jako baza do warzywnego leczo,
  • kuskus jako nadzienie do bakłażana czy kabaczka,
  • kuskus jako dodatek zbożowy do dań mięsnych z sosem,
  • kuskus na zimno jako dodatek do sałatek z pomidorem, ogórkiem, sałatką, papryką itd.

Wersja słodka:

  • kuskus jako nadzienie do pieczonego jabłka,
  • kuskus jako zboże w zupie mlecznej z odrobiną cynamonu/wanilii,
  • kuskus jako baza do sałatki owocowej,
  • kuskus jako zamiennik kruszonki w ciastach owocowych, np. szarlotki.
No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.