Płatki na okrągło, czyli jak mieszać płatki w rodzinnym jadłospisie
super easy
Dietetycy ciągle mówią o tym, aby jadłospis był urozmaicony. Ja także często to podkreślam. To bardzo ważne, aby nie generować niedoborów pokarmowych, ale także aby nie gromadzić związków potencjalnie szkodliwych w organizmie. Czy więc można ciągle jeść płatki śniadaniowe? Na okrągło?
MOŻNA… dlaczego?
Po pierwsze: wybór płatków jest tak duży, że z łatwością uzyskamy to zalecane urozmaicenie.
Płatki owsiane, jęczmienne, ryżowe, jaglane, orkiszowe, żytnie itd. to bardzo zdrowe produkty, które są źródłem nie tylko ważnego dla trawienia błonnika, ale także węglowodanów, a te powinny stanowić mniej więcej połowę energetyczności naszej codziennej diety.
Różne płatki na okrągło, na śniadanie? Bardzo proszę:
- Poniedziałek: owsianka tradycyjna z owocami sezonowymi
- Wtorek: płatki jęczmienne dodane do ciasta naleśnikowego, a te podane z twarożkiem i owocami
- Środa: płatki ryżowe z bananem przed treningiem porannym
- Czwartek: płatki jaglane prażone podane z jogurtem i owocami sezonowymi
- Piątek: płatki orkiszowe w formie nocnej orkiszanki z jogurtem i owocami
- Sobota: płatki żytnie ugotowane w wodzie w wytrawnej wersji z jajkiem i awokado
- Niedziela: musli z mlekiem na bazie różnych płatków
Po drugie: płatki dają fantastyczne możliwości przeróżnych wariacji dotyczących dodatków. Już same dodatki do przykładowej owsianki mogą bardziej urozmaicać dietę, aniżeli codzienna przysłowiowa kanapka z serem. Sami zobaczcie:
- Śniadanie: owsianka z jabłkiem i orzechami
- II śniadanie: ciasteczka owsiane z żurawiną, kefir
- Obiad: kasza owsiana z warzywami i rybą
- Podwieczorek: smoothie owocowe z otrębami owsianymi
- Kolacja: naleśniki owsiane ze szpinakiem
Jak jeszcze można wykorzystać dobrodziejstwo płatków zbożowych w rodzinnym jadłospisie?
- Zrób domową granolę i podawaj z dodatkami takimi, jak jogurt, mleko, owoce, orzechy.
- Dodaj płatki jęczmienne do kruchego ciasta. Uzyskasz wówczas efekt pochłaniania tłuszczu przez beta-glukany owsiane.
- Dodaj płatki owsiane błyskawiczne do pancakes. Dzięki temu danie będzie nieco zdrowsze.
- Wykorzystaj płatki żytnie jako zagęszczacz do wytrawnej zupy. Żyto szczególnie dobrze wpływa na mikrobiom jelitowy.
- Płatki jaglane zmiksuj z koktajlem na bazie kefiru/maślanki/jogurtu, a uzyskasz dodatkową porcję żelaza.
- Upraż płatki owsiane górskie na suchej patelni i dodaj jako chrupiącą posypkę do zupy/sałatki/sałatki owocowej.
- Masz jeszcze jakieś pomysły?
Tak, płatki zbożowe pełnoziarniste, bez dodatków gotowych słodzideł to fantastyczne produkty, aby zadbać o urozmaicenie diety. Można je spożywać na okrągło.
Dodaj komentarz