Pomarańczowe placuszki z płatków orkiszowych z granatem i sosem cytrusowym
super easy
Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
• 200 g płatków orkiszowych Kupiec
• 100 g mąki orkiszowej białej
• 1 jajko
• 100 ml soku pomarańczowego
• 100 ml mleka roślinnego
• 50 g cukru trzcinowego
• 2 łyżki oleju np. rzepakowego (+do natłuszczenia patelni)
Sos cytrusowy:
• 100 ml soku z pomarańczy
• 20 ml soku z cytryny
• 50 ml soku z grapefruita
• 150 g cukru trzcinowego
Do podania:
• Pestki z granatu
• Listki mięty
• 1 pomarańcza
No Reviews
Przygotowanie
1.
Płatki zalewamy sokiem pomarańczowym i mlekiem, odstawiamy na 20 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Mark as complete
2.
Rozgrzewamy patelnię, za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem, nakładamy po 1/2 łyżki i smażymy małe placuszki po kilka minut z każdej strony do zarumienienia
Mark as complete
3.
W międzyczasie przygotowujemy sos cytrusowy. Najlepiej użyć soku ze świeżych owoców
Mark as complete
4.
W garnuszku zagotowujemy mieszankę soku, dodajemy cukier, mieszamy, żeby się rozpuścił, następnie na małej mocy palnika redukujemy 10-12 minut na małej mocy palnika.
Mark as complete
5.
Filetujemy 1 pomarańczę pozbawiając ją twardych błonek
Mark as complete
6.
Placuszki podajemy polane sosem cytrusowym, posypane granatem, z kawałkami pomarańczy i listkami mięty
Mark as complete
Dodaj komentarz