Pomarańczowe placuszki z płatków orkiszowych z granatem i sosem cytrusowym

Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
• 200 g płatków orkiszowych Kupiec
• 100 g mąki orkiszowej białej
• 1 jajko
• 100 ml soku pomarańczowego
• 100 ml mleka roślinnego
• 50 g cukru trzcinowego
• 2 łyżki oleju np. rzepakowego (+do natłuszczenia patelni)
Sos cytrusowy:
• 100 ml soku z pomarańczy
• 20 ml soku z cytryny
• 50 ml soku z grapefruita
• 150 g cukru trzcinowego
Do podania:
• Pestki z granatu
• Listki mięty
• 1 pomarańcza

No Reviews

Przygotowanie

1.

Płatki zalewamy sokiem pomarańczowym i mlekiem, odstawiamy na 20 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Mark as complete
2.

Rozgrzewamy patelnię, za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem, nakładamy po 1/2 łyżki i smażymy małe placuszki po kilka minut z każdej strony do zarumienienia

Mark as complete
3.

W międzyczasie przygotowujemy sos cytrusowy. Najlepiej użyć soku ze świeżych owoców

Mark as complete
4.

W garnuszku zagotowujemy mieszankę soku, dodajemy cukier, mieszamy, żeby się rozpuścił, następnie na małej mocy palnika redukujemy 10-12 minut na małej mocy palnika.

Mark as complete
5.

Filetujemy 1 pomarańczę pozbawiając ją twardych błonek

Mark as complete
6.

Placuszki podajemy polane sosem cytrusowym, posypane granatem, z kawałkami pomarańczy i listkami mięty

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.