Pomidorowy ryż po portugalsku – Arozz ode tomate
super easy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3-4 Kraj pochodzenia: Portugalia
Składniki:
- 200 g Ryżu Dziki&Parboiled Kupiec
- 2 dojrzałe, duże pomidory
- 300 g soku pomidorowego
- 100 ml wina białego wytrawnego
- woda lub bulion do podlewania
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 biała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- oliwa
- garść kolendry
- sól, pieprz
- cytryna do podania
No Reviews
Przygotowanie
1.
Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie po chwili dodajemy czosnek pokrojony w plasterki
Mark as complete
2.
Kiedy całość się zeszkli, dodajemy przecier pomidorowy i dusimy całość 10 minut.
Mark as complete
3.
Dorzucamy wędzoną paprykę, ryż, wino, odrobine oliwy i mieszamy aż odparuje wino
Mark as complete
4.
Do ryżu wlewamy sok pomidorowy i 200 ml wody i gotujemy całość 15 minut pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy
Mark as complete
5.
Doprawiamy oraz dolewamy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu kolejne 8 minut.
Mark as complete
6.
Jeśli ryż się zaczyna przypiekać, delikatnie podlewamy wodą lub bulionem
Mark as complete
7.
Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy kolendrą i podajemy z cząstkami cytryny
Mark as complete
Dodaj komentarz