Potrawka z jesiennych warzyw z humusem fasolowym
super easy
Ilość porcji: 4-5 porcje
Czas przygotowania : 45 minut
Składniki:
Humus fasolowy
- 400 g ugotowanej Fasoli Kupiec
- 4 łyżki Pasty Tahini
- 50 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- kmin rzymski do smaku
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Potrawka warzywna:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- oliwa z oliwek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- tymianek
- 300 g pieczarek
- 4 buraki
- 1 kalafior
- 400 ml pasatty pomidorowej
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 2 łyżki Tahiny
- woda
- sól i pieprz
- podprażone pestki słonecznika do posypania
Kasza Bulgur Kupiec 3*80 g do podania
Humus fasolowy:
- Fasolę razem z pozostałymi składnikami przełożyć do malaksera i zmiksować.
- Doprawić sokiem z cytryny, kminem, solą i pieprzem.
Sos:
- Tahinę wymieszać z wodą do konsystencji lejącego się sosu doprawić solą i pieprzem.
- Potrawkę podawać z humusem, kaszą jęczmienną perłową, sosem, posypane słonecznikiem.
No Reviews
Przygotowanie
1.
Cebulę i marchewkę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pokrojone pieczarki i przyprawy, całość przesmażyć
Mark as complete
2.
Dodać starte na tarce o grubych oczkach buraki, lekko podsmażyć, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu
Mark as complete
3.
Gdy buraki będą już miękkie dodać podzielonego na różyczki kalafiora i całość razem poddusić
Mark as complete
4.
Pod koniec dodać pasattę pomidorową. I doprawić do smaku
Mark as complete
Dodaj komentarz