Potrawka z jesiennych warzyw z humusem fasolowym

Ilość  porcji: 4-5 porcje

Czas przygotowania : 45 minut

Składniki:

Humus fasolowy

  • 400 g ugotowanej Fasoli Kupiec
  • 4 łyżki Pasty Tahini
  • 50 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • kmin rzymski do smaku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Potrawka warzywna:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • oliwa z oliwek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • tymianek
  • 300 g pieczarek
  • 4 buraki
  • 1 kalafior
  • 400 ml pasatty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 2 łyżki Tahiny
  • woda
  • sól i pieprz
  • podprażone pestki słonecznika do posypania

Kasza Bulgur Kupiec 3*80 g do podania

Humus fasolowy:

  1. Fasolę razem z pozostałymi składnikami przełożyć do malaksera i zmiksować.
  2. Doprawić sokiem z cytryny, kminem, solą i pieprzem.

Sos:

  1. Tahinę wymieszać z wodą do konsystencji lejącego się sosu doprawić solą i pieprzem.
  2. Potrawkę podawać z humusem, kaszą jęczmienną perłową, sosem, posypane słonecznikiem.
No Reviews

Przygotowanie

1.

Cebulę i marchewkę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pokrojone pieczarki i przyprawy, całość przesmażyć

Mark as complete
2.

Dodać starte na tarce o grubych oczkach buraki, lekko podsmażyć, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu

Mark as complete
3.

Gdy buraki będą już miękkie dodać podzielonego na różyczki kalafiora i całość razem poddusić

Mark as complete
4.

Pod koniec dodać pasattę pomidorową. I doprawić do smaku

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.