Potrawka z kurczaka po kaszubsku z kaszą gryczaną niepaloną

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 200 g Kaszy Gryczanej Białej Kupiec
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 200 g marchewki
  • 100 g groszku
  • 2 łyżki mąki
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g rodzynek
  • 100 g agrestu,
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ziele angielskie
  • kilka liści lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • pieprz i sól
No Reviews

Przygotowanie

1.

Kaszę gotujemy zgodnie ze sposobem przygotowania na opakowaniu

Mark as complete
2.

Udka z kurczaka gotujemy w 1,5 litra wody razem z obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyzną , zielem angielskim i liśćmi laurowymi, łyżeczką soli oraz cebulą 90 minut

Mark as complete
3.

Po wyznaczonym czasie wyjmujemy mięso

Mark as complete
4.

Bulion odcedzamy

Mark as complete
5.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem

Mark as complete
6.

Rozpuszczone masło mieszamy z mąką dodajemy do rosołu. Dodajemy marchewkę z groszkiem

Mark as complete
7.

Mieszamy, następnie łączymy ze śmietaną i żółtkami

Mark as complete
8.

Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny

Mark as complete
9.

Dodajemy zalane i odcedzone rodzynki i agrest. Zagotowujemy

Mark as complete
10.

Kurczaka podajemy z kaszą polaną sosem

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.