Potrawka z kurczaka po kaszubsku z kaszą gryczaną niepaloną
super easy
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 200 g Kaszy Gryczanej Białej Kupiec
- 4 udka z kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 200 g marchewki
- 100 g groszku
- 2 łyżki mąki
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g rodzynek
- 100 g agrestu,
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ziele angielskie
- kilka liści lubczyku
- 2 liście laurowe
- pieprz i sól
No Reviews
Przygotowanie
1.
Kaszę gotujemy zgodnie ze sposobem przygotowania na opakowaniu
Mark as complete
2.
Udka z kurczaka gotujemy w 1,5 litra wody razem z obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyzną , zielem angielskim i liśćmi laurowymi, łyżeczką soli oraz cebulą 90 minut
Mark as complete
3.
Po wyznaczonym czasie wyjmujemy mięso
Mark as complete
4.
Bulion odcedzamy
Mark as complete
5.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem
Mark as complete
6.
Rozpuszczone masło mieszamy z mąką dodajemy do rosołu. Dodajemy marchewkę z groszkiem
Mark as complete
7.
Mieszamy, następnie łączymy ze śmietaną i żółtkami
Mark as complete
8.
Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny
Mark as complete
9.
Dodajemy zalane i odcedzone rodzynki i agrest. Zagotowujemy
Mark as complete
10.
Kurczaka podajemy z kaszą polaną sosem
Mark as complete
Dodaj komentarz