PRZEKŁADANIEC Z WAFLI SLIM, ZIELONEGO BISZKOPTU I MUSU Z MŁODEJ MARCHWI
super easy
Jak wykorzystać wafle ryżowe w kuchni? Możliwości jest naprawdę dużo. Dziś serwujemy waflowego przekładańca z zielonym biszkoptem i musem z młodej marchwi.
Składniki:
- 200 g listków szpinaku baby
- 100 g liści ziół (dobrowolnie: natka, koperek, mięta, bazylia, można też użyć naci młodej marchwi)
- Ząbek młodego czosnku
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- Sól i szczypta białego pieprzu
- 2 łyżki mąki tortowej typ 450*
- 2 jajka, osobno żółtka i białka
- opcjonalnie: prażone ziarno słonecznika lub kiełki słonecznika
Mus:
- Pęczek młodej marchwi
- 200 g serka śmietankowego lub ricotty
- Łyżka jogurtu naturalnego
- Sól i gałka muszkatołowa do smaku
Baza:
- Ulubione wafle slim (np. z kaszą gryczaną) lub super slim Kupiec
No Reviews
Przygotowanie
1.
Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj szpinak, zioła oraz posiekany czosnek i smaż, aż szpinak zmięknie
Mark as complete
2.
Dopraw solą i białym pieprzem
Mark as complete
3.
Ostudź i dokładnie zmiksuj z żółtkami i mąką, a na koniec wmieszaj delikatnie ubite białka
Mark as complete
4.
Masę wyłóż równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez ok. 10 minut w 180°C i ostudź
Mark as complete
5.
Wytnij 6 krążków wielkości wafli
Mark as complete
6.
Marchew ugotuj do miękkości w osolonej wodzie lub upiecz
Mark as complete
7.
Zmiksuj na gładko z serkiem i jogurtem
Mark as complete
8.
Dopraw solą i gałką muszkatołową, a następnie schłodź
Mark as complete
9.
Część wafli posmaruj grubo musem (możesz też użyć rękawa cukierniczego lub foliowego worka)
Mark as complete
10.
Mus przykryj krążkiem biszkoptu i nałóż kolejną warstwę musu
Mark as complete
11.
Na wierzchu ułóż jeszcze jeden wafel i można udekorować musem, ziołami, natką marchwi, posypać prażonym słonecznikiem lub kiełkami słonecznika
Mark as complete
12.
PS Chcesz przygotować wersję bez glutenu? Mąkę pszenną możesz zastąpić inną, najlepiej ziemniaczaną lub kukurydzianą (możesz też wymieszać obie
Mark as complete
Dodaj komentarz