Ryby – czy tylko na święta i w piątki?
super easy
Spożycie ryb w okresie świątecznym z reguły bardzo wzrasta. Nic dziwnego – święta Bożego Narodzenia, to przecież karp, śledź, a także łosoś i inne rybne smakołyki. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że produkt ten mogłyby pojawiać się częściej w naszym jadłospisie, a nie tylko od święta.
Jakie są zalecenia?
Zaleca się spożywanie 2 porcji ryb w ciągu tygodnia. Może to być ryba tzw. obiadowa, a więc np. dorsz pieczony z warzywami podany np. na Lunch Mixie z ryżem, ale także dodatek rybny do zimnych dań np. sałatka na bazie różnego rodzaju sałat z wędzonym łososiem.
Dlaczego ryby są tak ważne?
Ryby – szczególnie te tłuste – są źródłem cennych kwasów omega-3, które mają bardzo szerokie oddziaływanie na organizm człowieka. Uważa się, że mogą wpływać m.in. korzystnie na odporność, urodę i prawidłową pracę układu nerwowego. Poza tym są dobrym źródłem pełnowartościowego białka.
Dietetycy zalecają, aby ograniczać mięso i przetwory mięsne (przede wszystkim mięsa czerwone) i zastąpić je rybami.
Jak podawać ryby?
W rozmowach z konsumentami daje się odnieść wrażenie, że wielu z nich nie zna dobrej metody przygotowania ryby, aby smakowała całej rodzinie. Najczęściej ją smażą, bo nie znają innych przepisów.
Poniżej przedstawiono kilka metod na rybę w nowej odsłonie:
- Pulpety rybne z sosem koperkowym podane na ryżu parabolicznym -> przygotowanie pulpetów podobne, jak tych tradycyjnych – mięsnych.
- Gołąbki z dorszem i mieszanką Lunch Mix z kaszą gryczaną polane sosem pomidorowym -> przygotowanie farszu podobne jak w mięsnym odpowiedniku.
- Sałatka na bazie świeżych liści sałaty (mieszanki sałat) z tuńczykiem z puszki i ugotowanego i schłodzonego Lunch Mixu z kaszą jęczmienną.
- Pasta z białego sera i szprotek/sardynek w oleju rzepakowym/oliwie z oliwek z kiełkami brokułu podane na waflach zbożowych.
- Dodatek sardeli, czarnych oliwek i natki pietruszki do mieszanki ryżu dzikiego i parabolicznego.
- Cukinia nadziewana kuskusem z tuńczykiem z puszki.
Możliwości na przemycania ryb jest bardzo wiele. Warto korzystać z gotowych i sprawdzonych przepisów, np.:
- Propozycja śniadaniowa: https://kupiec.pl/blog/index.php/przepis/mix-kanapek/
- Propozycja obiadowa: https://kupiec.pl/blog/index.php/przepis/risotto-z-cukinia-zolta-i-dorszem/
Dodaj komentarz