RYŻOWY PUDDING ŚLIWKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Któż nie lubi deserów? U nas znajdziecie przepis na pyszny i lekki pudding ryżowy o smaku śliwek z dodatkiem białej czekolady!
Składniki na 4 porcje:
- 100 g białego ryżu Kupiec
- 250 ml mleka roślinnego
- 100 g białej czekolady
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
Karmelizowane śliwki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 duże śliwki
No Reviews
Przygotowanie
1.
Ryż ugotuj do miękkości zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu (można ugotować dzień wcześniej lub wykorzystać wcześniej przygotowany ryż.).
Mark as complete
2.
Mleko podgrzej z dodatkiem cynamonu i kardamonu, wrzuć posiekaną białą czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj ugotowany ryż i zmiksuj za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż do szklanek lub pucharków.
Mark as complete
3.
Na patelni roztop masło, dodaj cukier i pokrojone w ósemki śliwki.
Mark as complete
4.
Karmelizuj około 5 minut na małej mocy palnika, przekładając co minutę kawałki śliwek na drugą stronę. Ułóż na puddingu.
Mark as complete
5.
Posyp płatkami migdałów lub startą białą czekoladą. Podaj na ciepło lub na zimno.
Mark as complete
Dodaj komentarz