SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, KASZY PĘCZAK I BOTWINY Z RÓŻOWYM SOSEM CHŁODNIKOWYM

Wiosna to pierwsze słoneczne spacery, przyroda budząca się do życia i…pyszne, zdrowe warzywa oraz owoce, które zaczynają powoli pojawiać w sklepach. Dziś postanowiliśmy wykorzystać młode ziemniaki, botwinkę i kaszę pęczak. Zobaczcie, jakie cudo nam wyszło!

Składniki:

• 500 g młodych ziemniaków
• 100 g kaszy pęczak Kupiec
• 2 pęczki botwiny, z buraczkami
• 1/2 pęczka koperku
• 1 świeży lub małosolny ogórek
• 1 mały ząbek czosnku
• kilka młodych rzodkiewek
• ok. 100 g jogurtu naturalnego lub gęstego kefiru
• 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno (np. lnianego czy z wiesiołka)
• sól i pieprz
• odrobina soku z cytryny
• opcjonalnie: szczypiorek do posypania

No Reviews

Przygotowanie

1.

Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj w całości w osolonej wodzie, ostudź i pokrój na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości)

Mark as complete
2.

Kaszę ugotuj i ostudź

Mark as complete
3.

Liście botwiny umyj i posiekaj

Mark as complete
4.

Łodyżki i oczyszczone buraki drobno pokrój i ugotuj w minimalnej ilości wody (ok. szklanka wody, z czego część powinna odparować)

Mark as complete
5.

Ostudź i dodaj: pokrojonego ogórka, rzodkiewki, starty czosnek, jogurt, olej, sól, pieprz oraz trochę soku z cytryny

Mark as complete
6.

Wszystkie składniki zmiksuj na gładki sos (w razie potrzeby dodaj odrobinę jogurtu)

Mark as complete
7.

Odstaw do lodówki

Mark as complete
8.

Ziemniaki wymieszaj z kaszą, liśćmi botwiny i koperkiem

Mark as complete
9.

Danie polej chłodnym sosem, ewentualnie posyp szczypiorkiem

Mark as complete
10.

PS Danie możesz przygotować również w wersji wegańskiej. Wystarczy, że użyjesz jogurtu sojowego lub kokosowego

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.