Sałatka z warzywami, pomarańczą i pieczoną fetą
super easy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 100 g kaszy bulgur Kupiec
- 1 mały fenkuł
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona pomarańcza
- 100 g cukinii
- 200 g fety
- łyżka oliwy z oliwek
- garść świeżej mięty
- garść świeżej kolendry
Składniki na dip:
- 40 ml oliwy z oliwek
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
No Reviews
Przygotowanie
1.
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mark as complete
2.
Wyfiletuj pomarańczę, a następne pokrój ją na kawałki.
Mark as complete
3.
Cebulę pokrój w piórka, fenkuła w małe plasterki, a cukinię w półplasterki.
Mark as complete
4.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Mark as complete
5.
Na blaszce ułóż fetę, obok niej plasterki cukinii, wszystko polej oliwą, dopraw pieprzem i solą.
Mark as complete
6.
Tak przygotowaną blaszkę włóż do piekarnika i piecz 20 minut w 180*C.
Mark as complete
7.
Wszystkie składniki na dip wymieszaj w słoiczku.
Mark as complete
8.
Kaszę połącz z cebulą, fenkułem, pomarańczą i upieczoną cukinią, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Mark as complete
9.
Na końcu dodaj zioła, upieczony kawałek fety i wszystko polej dipem cytrynowym.
Mark as complete
Dodaj komentarz