Śmietanowy sos kurkowy na białym winie
super easy
Ten pyszny sos na bazie kurek świetnie sprawdzi się jako dodatek do kaszy lub Lunch Mixa!
Składniki:
- 250 g kurek
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 g śmietany 18% do zup i sosów
- Świeży rozmaryn
- Sól i pieprz
No Reviews
Przygotowanie
1.
Kurki oczyść z zanieczyszczeń
Mark as complete
2.
Szalotkę i czosnek drobno posiekaj
Mark as complete
3.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć szalotkę i czosnek. Podsmaż do momentu, aż cebulka zrobi się szklista
Mark as complete
4.
Dorzuć kurki i smaż przez około 3-4 minuty, a następnie wlej wino
Mark as complete
5.
Na średnim ogniu zredukuj, aż prawie całe wino odparuje
Mark as complete
6.
Dodaj śmietanę i chwilę duś, aż całość zgęstnieje
Mark as complete
7.
Dopraw solą, pieprzem i świeżym rozmarynem
Mark as complete
8.
Podawaj na przykład z kaszą lub Lunch Mixem
Mark as complete
Dodaj komentarz