Śmietanowy sos kurkowy na białym winie

Ten pyszny sos na bazie kurek świetnie sprawdzi się jako dodatek do kaszy lub Lunch Mixa!

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g śmietany 18% do zup i sosów
  • Świeży rozmaryn
  • Sól i pieprz
No Reviews

Przygotowanie

1.

Kurki oczyść z zanieczyszczeń

Mark as complete
2.

Szalotkę i czosnek drobno posiekaj

Mark as complete
3.

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć szalotkę i czosnek. Podsmaż do momentu, aż cebulka zrobi się szklista

Mark as complete
4.

Dorzuć kurki i smaż przez około 3-4 minuty, a następnie wlej wino

Mark as complete
5.

Na średnim ogniu zredukuj, aż prawie całe wino odparuje

Mark as complete
6.

Dodaj śmietanę i chwilę duś, aż całość zgęstnieje

Mark as complete
7.

Dopraw solą, pieprzem i świeżym rozmarynem

Mark as complete
8.

Podawaj na przykład z kaszą lub Lunch Mixem

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.