Śniadaniówka – co w sobie kryje?
super easy
Śniadaniówka to najczęściej przekąska, która ma dać sił na kolejne kilka godzin aktywności w ciągu dnia. Dla ucznia jest to najczęściej posiłek pomostowy pomiędzy śniadaniem w domu a obiadem (w szkole lub, z reguły, nieco później w domu).
Celem dobrze skomponowanej śniadaniówki jest:
- dostarczenie zdrowej energii i innych ważnych dla zdrowia składników odżywczych;
- zadbanie o prawidłowy poziom cukru we krwi – bez nadmiernych wzrostów i spadków, co sprzyja lepszej koncentracji (spadek cukru we krwi = m.in. spadek zainteresowania lekcjami);
- poprawienie nastroju (głodne dziecko to dziecko częściej rozdrażnione, bardziej skłonne do konfliktów i niechętne do nauki);
- budowania dobrych nawyków żywieniowych.
Jak komponować śniadaniówkę?
- Pamiętaj, że bazą diety ucznia są węglowodany złożone. To one powinny być głównym źródłem energii. Zadbaj więc w śniadaniówce o pełnoziarniste zboża.
- Dziecko w wieku szkolnym to dziecko, które szybko rośnie. Potrzebne więc mu jest pełnowartościowe białko.
- Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne ucznia jest bardzo wysokie. Zadbaj więc o ich dobre źródło.
- Pamiętaj o talerzu żywieniowym: połowa to warzywa i owoce.
- Coś słodkiego? Tak, ale jako niewielki dodatek do wytrawnego dania.
- Pamiętaj, że śniadaniówka musi być smaczna, ładna, różnorodna.
- Warto wykorzystać produkty sezonowe – będą one bogatsze w wiele składników odżywczych, ale także tańsze, a przez to dostępne dla większej grupy konsumentów.
- Łatwość przygotowania też jest niezwykle ważna. Zwłaszcza że śniadaniówkę komponujemy przez 5 dni z rzędu. Niektóre elementy II śniadania mogą się powtórzyć, ale pamiętaj o różnorodności.
- No i najtrudniejsze: śniadaniówka musi być modna, nowoczesna. „Zdechła” kanapka to już przeszłość. Trzeba uruchomić wyobraźnię, porozmawiać z młodym konsumentem i wspólnie ustalić co będzie sztos, a co cringe.
Czas na mały konkurs
By zachęcić uczniów do kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych, możemy zorganizować mały konkurs. Skłoni ich to do zdobywania punktów za pełnowartościowe i dostarczające potrzebne do prawidłowego rozwoju składniki odżywcze posiłki. Poniżej przykładowa punktacja:
- Dość spory udział węglowodanów złożonych: pełnoziarniste płatki, kasze, brązowy ryż, pełnoziarnisty wrap = 1 pkt. Za wafle ryżowe, oczyszczone zboża = 0,5 pkt.
- Pełnowartościowe białko: jaja, wędlina, ryba, szynka, schab = 1 pkt Za strączki 0,5 pkt (chyba, że wyraźnie będzie opisane strączki + zboża – wtedy 1 pkt).
- Witaminy i składniki mineralne: pełnoziarniste zboża + warzywa i owoce = 1 pkt.
- Połowa śniadaniówki z warzywami i owocami (więcej warzyw niż owoców) = 1 pkt. Jeśli owoców będzie tyle samo, co warzyw = 0,5 pkt. Jeśli owoców więcej = 0 pkt.
- Słodkie: jako niewielki, zdrowy dodatek = 1 pkt. Jeśli za dużo słodkiego vs. innych składników = 0 pkt.
- Wygląd, różnorodność = 2 pkt.
- Produkty sezonowe w większości = 1 pkt.
- Łatwość przygotowania = 2 pkt. (może warto poprosić o określenie czasu przygotowania).
- Ocena ucznia: od 1 do 6 pkt jak w szkole (tu poprosiłabym realnego ucznia/ów o opinię).
Wygrywa to dziecko, które otrzyma najwięcej punktów, czyli 16!
No Reviews
Dodaj komentarz