Tradycyjne dania śniadaniowe w nowoczesnej odsłonie
super easy
Wiemy już, że spożywanie śniadań przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Jak więc zrobić, aby przy okazji ten pierwszy posiłek wiązał się z pozytywnymi doznaniami smakowymi, ale także aby był szybki do przygotowania? Nie chcemy bowiem tracić zbyt dużo cennych porannych minut w kuchni.
Nowoczesna odsłona to nie tylko nowatorskie przepisy, ale także szybkość przygotowania i pragmatyzm. Czy da się to połączyć? Oczywiście, że tak. Spójrz na przykłady poniżej.
Śniadania przygotowywane dzień wcześniej
Często to właśnie wieczorem mamy więcej czasu i jesteśmy bardziej kreatywni niż rano. Dlatego też można pomyśleć o przygotowaniu śniadania wieczorem, a rano – jedynie jego spożycie.
- Owsianka nocna z owocami z mrożonki to połączenie tradycji z nowoczesnością. Owsianka chyba każdemu jakoś kojarzy się z przedszkolnym menu. Dla niektórych, jak dla mnie, to miłe wspomnienie – nic nie smakowało lepiej niż rozklejone płatki z mlekiem. Inni jednak nie wspominają tego dania pozytywnie, więc to głównie dla nich warto przygotować płatki owsiane na zasadzie warstw: płatki, owoce mrożone, jogurt, płatki, owoce mrożone, jogurt + nasiona np. chia czy siemię lniane. Zostawiona na noc będzie mokra i pyszna, a co ważniejsze – zdrowa i gotowa do zjedzenia od razu.
- Pasty kanapkowe to kolejny pomysł na to, aby zająć się nimi w godzinach wieczornych tak, aby na rano były gotowe. W połączeniu z chrupiącymi waflami to doskonałe śniadanie. Pamiętajmy jednak o tym, aby pasty były bogate w warzywa, białko. Można je wzbogacić nawet w orzechy, np.:
- Guacamole z dodatkiem mielonych orzechów włoskich
- Krem czekoladowy na bazie awokado z orzechami lakowymi
Śniadania na szybko szykowane rano
Wiele osób preferuje jednak ciepłe śniadania – szczególnie w okresie zimy czy wczesnej wiosny. Tu także można sobie mocno usprawnić i usprawnić poranne gotowanie. Oto kilka pomysłów:
- Ciepła owsianka/jaglanka/jęczmienianka? Ugotuj ją wieczorem, aby płatki się rozkleiły, bo to najwięcej czasu zabiera. Rano zalej tylko wodą/mlekiem/napojem roślinnym i zagrzej. Pamiętaj o dodatku owoców, owoców suszonych i nasion. Dodatkowym plusem wykorzystania ugotowanych wcześniej zbóż jest to, że generujemy w nich korzystną dla mikrobiomu skrobię oporną.
- Omlet z dodatkiem pełnoziarnistej kaszy z warzywami? Kaszę ugotuj także dzień wcześniej (możesz też wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu) i jedynie dodaj do ścinających się na patelni jajek.
- Naleśniki z twarożkiem i owocami? Ciasto przygotuj także dzień wcześniej. Będzie lepiej „wypoczęte”, a to oznacza, że naleśniki będą bardziej zwarte. Dodaj do ciasta nieco otrąb owsianych lub pszennych – zyskasz dodatkową porcję cennego błonnika pokarmowego.
Śniadanie na zimno, na świeżo
Niektórzy z nas lubią poranne koktajle. Trzeba je przygotować tuż przed spożyciem, aby nie tracić cennych składników. Możesz jednak owoce myć, obrać, pokroić dzień wcześniej, a rano tylko wrzucić je do koktajlera, dodać ulubione płatki (ja osobiście dodaję najczęściej płatki owsiane błyskawiczne), nieco orzechów/nasion, wody/mleka/napoju roślinnego i zmiksować. Taki koktajl to też doskonałe miejsce, aby przemycić suplementy diety takie, jak witamina D, kwasy omega-3, kolagen itd.
Dodaj komentarz