Wafle na różne okazje
super easy
Wafle ryżowe czy wafle kukurydziane w diecie to jedna z metod, aby urozmaicić sobie codzienny jadłospis. W polskiej diecie z reguły sięgamy po pszenne, ew. pszenno-żytnie pieczywo, najczęściej w wersji tzw. białej, a więc oczyszczonej z błonnika pokarmowego. W dietetyce natomiast podkreśla się fakt, że czym większa różnorodność produktów, dodatków i przypraw, tym lepiej dla zdrowia. Liczą się też proste składy produktów tzw. czyste etykiety. Dlatego też warto sięgać po różne produkty spełniające te kryteria.
Co jest zdrowsze – wafle czy pieczywo?
Zacznijmy jednak od wyjaśnienia podstawowej kwestii. W gabinecie bardzo często pojawia się takie pytanie co jest zdrowsze – wafle czy pieczywo. Zarówno jeden, jak i drugi produkt może być zdrowy i godny uwagi. Warto jednak pamiętać o tym…
- aby nie dominował jeden produkt. Jeśli będziesz sięgać tylko po kajzerki albo tylko po wafle, to nie będzie to bardzo bogate menu. Wybierz raz wafle (tu też wybierz raz kukurydziane, innym razem ryżowe), innym razem pieczywo (najlepiej pełnoziarniste z różnorodnymi dodatkami), a w jeszcze innym posiłku zrezygnuj całkiem z kanapek na korzyść owsianki czy jaglanki.
- aby dodatki były zdrowe i także różnorodne. Nie sięgaj tylko po szynkę czy ser żółty. Hummusy, pasy jajeczne, pasty z ryby czy inne dodatki to także ważny element urozmaicenia menu.
- że wafle oblewane słodkie (szczególnie z czekoladą deserową) to doskonała alternatywa słodkich wypieków cukierniczych. Oszczędzasz w ten sposób sporą dawkę tłuszczu, co jest szczególnie ważne dla kondycji układu krążenia.
- że bywają pieczywa naszpikowane dodatkami technologicznymi. Tych unikajmy. Wafle natomiast są dość proste w składzie, co spełnia założenia czystej etykiety.
- Zwróć też uwagę, że są Wafle Cztery Ziarna z Soczewicą. Jest to dobry pomysł, aby do diety wprowadzić więcej warzyw strączkowych, bo z tymi ciągle mamy na bakier.
Jak w praktyce urozmaicać jadłospis waflami?
- zamiast grzanek, dodaj do zupy np. dyniowej pokruszone wafle Fitos
- zamiast chleba do zupy, sięgnij po wafle kukurydziane z rozmarynem
- zamiast lodów w wafelku, zrób lody w stylu kanapka z waflami ryżowymi
- zamiast pączka z czekoladą, sięgnij po wafle oblewane czekoladą
- zamiast kanapki z serem, zrób wafle kukurydziane z ostrym guacamole
- zamiast chipsów do meczu, kup wafle kukurydziane i hummus
- zamiast drożdżówki ze śliwką w śniadaniówce, sięgnij po wafel oblewany czekoladą i świeże owoce
- zamiast „mamo, poproszę bułę”, zaproponuj „a może chrupiące wafle kukurydziane?”
Możliwości urozmaicania diety poprzez wprowadzenie różnorakich wafli zbożowych jest ogrom. Najważniejsze jest jednak to, aby w jadłospisie pojawiało się wiele produktów, z różnych surowców, z różnymi dodatkami.
Dodaj komentarz