Wafle w diecie redukcyjnej
super easy
Początek roku za nami, a więc zapewne wiele osób poczyniło postanowienia noworoczne. Najczęstszym postanowieniem związanym z jedzeniem jest właśnie „w tym roku wreszcie schudnę”. Jak więc zrobić, aby osiągnąć choćby częściowy efekt?
Pamiętaj o tym, że odchudzanie restrykcyjną dietą w czasie od… do… z reguły nie przynosi trwałego efektu. Zdecydowanie korzystniej jest wprowadzać zmiany małymi krokami, na stałe, a nie wielkie zmiany na miesiąc czy dwa.
To, co da Ci największy efekt to:
- Popraw proporcje na talerzu. Połowę talerza powinny stanowić warzywa. Bez tego trudno osiągnąć pożądany efekt.
- Jedz co 3-4h i nie podjadaj pomiędzy.
- Wyklucz słodkie napoje typu oranżada, napoje typu cola, ale też napoje energetyzujące czy duże ilości soków.
Następnie zajmij się poprawianiem innych elementów jadłospisu. Dziś dwa słowa o waflach zbożowych, gdyż wiele osób pyta: czy wafle zbożowe mogą pomóc w zdrowym odchudzaniu? Tak, mogą, ale warto pamiętać o:
- Wafle dostarczają znacząco mniej energii niż pieczywo. Jedna sztuka to około 20 kcal, podczas gdy jedna kromka chleba to 70 kcal. Jeśli więc lubisz mieć optycznie dużo na talerzu i najadasz się „oczami”, wafle – jako element zróżnicowanej diety – będą dla Ciebie dobrym rozwiązaniem.
- Pamiętaj o tym, że wafle nie mają niskiego indeksu glikemicznego, ale odpowiednie dodatki będą go znacząco obniżać. Szczególnie cenne w dietach odchudzających są warzywa strączkowe, a wafel z hummusem, ogórkiem kiszonym i kiełkami to już dietetyczny klasyk. Sprawdzą się także twarożki wiosenne, pasty z jaj, dodatek ryby wędzonej itd.
- Aby Twoja dieta była maksymalnie urozmaicona, co jest szczególnie ważne przy ograniczeniach energetyczności jadłospisu, wykorzystuj i wafle i pieczywo razowe. Wybieraj także różne produkty w ramach jednej kategorii np. raz weź wafle ryżowe z czarnuszką, a raz kukurydziane z jagłą i pieprzem. Raz – chleb razowy żytni, raz – orkiszowy.
- Dieta odchudzająca nie oznacza, że nie można spożywać słodkości. Warto jednak je dokładnie dobierać tak, aby nie były one zbyt bogate w energie, cukry proste i tłuszcze nasycone. W tym wypadku można sięgnąć po wafle ryżowe oblane gorzką czekoladą, gdzie 1szt. to energetyczny odpowiednik jednej kromki chleba. Pamiętaj jednak, aby słodkości pojawiały się po wytrawnym posiłku, a nie jako np. podwieczorek. Dzięki temu łatwiej będzie utrzymać prawidłową gospodarkę insulinową w organizmie.
- Jeśli z różnych powodów nie możesz/nie chcesz spożywać glutenu, a chcesz zredukować swoją masę ciała, możesz wybierać wafle bezglutenowe, które mają atesty. Pamiętaj jednak o odpowiednich dodatkach, aby jadłospis miał odpowiedni indeks glikemiczny.
Na koniec warto przypomnieć, że słowo dieta, które od razu kojarzy się z odchudzaniem, to nic innego jak styl odżywiania, który powinien być bezterminowy.
Dodaj komentarz