Wafle wieloziarniste z ubitą fetą i figami w miodzie

Składniki

  • Wafle wieloziarniste Kupiec
  • świeże, dojrzałe figi (ilość zależy od ilości wafli, które chcemy podać, mniej więcej sztuka na jednego wafla)
  • odrobina miodu gryczanego
  • opcjonalnie tymianek do dekoracji

Ubita feta:

  • 1 opakowanie sera feta
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki miodu
No Reviews

Przygotowanie

1.

Wszystkie składniki do ubitej fety umieszczamy w blenderze i ubijamy chwilę do uzyskania gładkiej, puszystej masy

Mark as complete
2.

Masę wykładamy na wafle

Mark as complete
3.

Figi kroimy na ćwiartki, smarujemy delikatnie miodem i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym (5-7 minut, temp. 220°C) lub smażymy krótko na mocno rozgrzanej patelni grillowej

Mark as complete
4.

Gotowe figi układamy na posmarowanych fetą waflach

Mark as complete
5.

Możemy udekorować świeżym tymiankiem.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.