Wafle z hummusem groszkowym z karmelizowanymi młodymi marchewkami i pesto z naci

Hummus to tradycyjne danie z Izraela, które zadomowiło się w naszej kuchni na dobre. Poznajcie przepis na ten przysmak w wersji z dodatkiem groszku.

Ilość porcji: 4

Składniki:

Na hummus:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 200 g świeżego groszku
  • 2 łyżki cytryny
  • 2 łyżki tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Garść posiekanej mięty
  • 50 ml lodowatej wody

Na pesto:

  • Pęczek młodej marchewki z nacią
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka masła
  • Sól, pieprz
  • 50 g migdałów blanszowanych
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 30 g orzechów laskowych prażonych
  • Opakowanie kukurydzianych wafli z jagłą Kupiec
No Reviews

Przygotowanie

1.

Wszystkie składniki na hummus zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji w malakserze lub blenderze

Mark as complete
2.

Od marchewki odetnij nać, dokładnie ją umyj i przelej wrzątkiem. Osusz. Zblenduj do uzyskania dość gładkiej konsystencji z czosnkiem, posiekanymi migdałami i sokiem cytryny powoli wlewając oliwę

Mark as complete
3.

Dopraw solą i pieprzem. Na patelni na maśle podsmaż przekrojone wzdłuż na pół młode marchewki. Delikatnie osól

Mark as complete
4.

Hummus podawaj wyłożony na talerz z kleksem pesto i marchewkami, posypane posiekanymi orzechami laskowymi

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.