Wafle z hummusem groszkowym z karmelizowanymi młodymi marchewkami i pesto z naci
super easy
Hummus to tradycyjne danie z Izraela, które zadomowiło się w naszej kuchni na dobre. Poznajcie przepis na ten przysmak w wersji z dodatkiem groszku.
Ilość porcji: 4
Składniki:
Na hummus:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 200 g świeżego groszku
- 2 łyżki cytryny
- 2 łyżki tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- Garść posiekanej mięty
- 50 ml lodowatej wody
Na pesto:
- Pęczek młodej marchewki z nacią
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka masła
- Sól, pieprz
- 50 g migdałów blanszowanych
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 30 g orzechów laskowych prażonych
- Opakowanie kukurydzianych wafli z jagłą Kupiec
No Reviews
Przygotowanie
1.
Wszystkie składniki na hummus zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji w malakserze lub blenderze
Mark as complete
2.
Od marchewki odetnij nać, dokładnie ją umyj i przelej wrzątkiem. Osusz. Zblenduj do uzyskania dość gładkiej konsystencji z czosnkiem, posiekanymi migdałami i sokiem cytryny powoli wlewając oliwę
Mark as complete
3.
Dopraw solą i pieprzem. Na patelni na maśle podsmaż przekrojone wzdłuż na pół młode marchewki. Delikatnie osól
Mark as complete
4.
Hummus podawaj wyłożony na talerz z kleksem pesto i marchewkami, posypane posiekanymi orzechami laskowymi
Mark as complete
Dodaj komentarz