WEGAŃSKI PUDDING Z DZIKIEGO RYŻU Z SEZONOWYMI OWOCAMI
super easy
Każdy pyszny obiad powinien być uwieńczony jeszcze lepszym deserem. Dlatego dziś mamy dla Was przepis na delikatny pudding z dzikiego ryżu ze świeżymi owocami. Sprawdźcie sami!
Składniki:
• 200 g dzikiego ryżu Kupiec
• 1 i 1/2 puszki mleka kokosowego
• woda (pojemność puszki po mleku)
• 1 laska wanilii
• 2 łyżki cukru kokosowego
• szczypta soli
• 200 g owoców sezonowych (malin, truskawek, czereśni)
No Reviews
Przygotowanie
1.
W garnku z grubym lub nieprzywierającym dnem umieść ryż, mleko, wodę, ziarenka z laski wanilii, cukier oraz szczyptę soli
Mark as complete
2.
Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj
Mark as complete
3.
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez ok. 50 minut, cały czas mieszając (aby ryż nie przywarł do garnka), aż do uzyskania konsystencji puddingu.*
Mark as complete
4.
Przed końcem gotowania dodaj ½ puszki mleka kokosowego (mleko możesz dodać również wcześniej, jeśli ryż zbyt szybko wchłonie wodę)
Mark as complete
5.
Przełóż pudding do pucharków i podawaj ze świeżymi owocami. Możesz udekorować również danie wiórkami kokosowymi lub prażonymi płatkami kokosa
Mark as complete
6.
*Jeśli nie zamierzasz podawać puddingu od razu, możesz skończyć gotowanie, zanim pudding całkiem zgęstnieje
Mark as complete
Dodaj komentarz