Wielkanocna sałatka z DUETEM MIESZANKA KASZ  pęczak i gryczanej, wędzonym twarogiem, jajkiem i warzywami w sosie miodowo-musztardowym 

Składniki (2-3 porcje): 

Podstawa sałatki:

  • 100 g DUET Mieszanka kasz pęczak i gryczanej  Kupiec
  • 3 jajka ugotowane na miękko (ok. 6 minut) 
  • 80 g wędzonego twarogu 
  • 3 rzodkiewki 
  • ½ ogórka 
  • ½ małej czerwonej cebuli 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyżka posiekanego koperku 

Sos miodowo-musztardowy:

  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny 
  • Sól i pieprz do smaku 
No Reviews

Przygotowanie

1.

100 g DUETU Mieszanka kasz pęczak i gryczanej ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 15 minut). Odcedzić i pozostawić do przestudzenia.

Mark as complete
2.

Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Ogórka pokroić na półplasterki. Cebulę posiekać w cienkie piórka. Wędzony twaróg pokruszyć na małe kawałki.

Mark as complete
3.

W miseczce wymieszać miód, musztardę, oliwę i ocet jabłkowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Mark as complete
4.

Do dużej miski dodać ugotowany DUET kasz, rzodkiewki, ogórka i cebulę. Wlać sos i delikatnie wymieszać. Na wierzch dołożyć pokruszony wędzony twaróg i jajka przekrojone na pół. Posypać szczypiorkiem i koperkiem.

Mark as complete
5.

Serwować na dużym półmisku lub na pojedynczych talerzach. Można udekorować dodatkową porcją świeżych ziół lub mikroliści.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.