Wielkanocna sałatka z DUETEM MIESZANKA KASZ pęczak i gryczanej, wędzonym twarogiem, jajkiem i warzywami w sosie miodowo-musztardowym
super easy
Składniki (2-3 porcje):
Podstawa sałatki:
- 100 g DUET Mieszanka kasz pęczak i gryczanej Kupiec
- 3 jajka ugotowane na miękko (ok. 6 minut)
- 80 g wędzonego twarogu
- 3 rzodkiewki
- ½ ogórka
- ½ małej czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sos miodowo-musztardowy:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku

No Reviews
Przygotowanie
1.
100 g DUETU Mieszanka kasz pęczak i gryczanej ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 15 minut). Odcedzić i pozostawić do przestudzenia.
Mark as complete
2.
Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Ogórka pokroić na półplasterki. Cebulę posiekać w cienkie piórka. Wędzony twaróg pokruszyć na małe kawałki.
Mark as complete
3.
W miseczce wymieszać miód, musztardę, oliwę i ocet jabłkowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Mark as complete
4.
Do dużej miski dodać ugotowany DUET kasz, rzodkiewki, ogórka i cebulę. Wlać sos i delikatnie wymieszać. Na wierzch dołożyć pokruszony wędzony twaróg i jajka przekrojone na pół. Posypać szczypiorkiem i koperkiem.
Mark as complete
5.
Serwować na dużym półmisku lub na pojedynczych talerzach. Można udekorować dodatkową porcją świeżych ziół lub mikroliści.
Mark as complete
Dodaj komentarz