Wybieramy truskawki

Jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Dojrzałe truskawki powinny mieć intensywny zapach, karmelowy smak. Niektóre odmiany mogą być większe lub mniejsze owoce. Inne mogą mieć lekko ananasowy posmak. Jak więc dobrze wybrać truskawki, aby cieszyć się nie tylko ich walorami zdrowotnymi, ale też smakowymi?

  • Podejdź do stoiska z truskawkami. Pachną? To dobry znak.
  • Sprawdź, czy są dojrzałe. Unikaj tych zielonkawych. One już nie dojrzeją.
  • Zwróć uwagę na dół łubianki. Jeśli jest wilgotny, odejdź. Wybieraj tylko suche łubianki.
  • Jeśli czerwiec jest deszczowy, truskawki dość szybko gniją. Sprawdź czy nie pachną „chemią”. Mogą być to związki grzybobójcze.
  • Czym większy owoc, tym niekoniecznie lepszy. Nie kieruj się wielkością czy intensywnością koloru.
  • Nie myj truskawek na zapas, nie odrywaj szypułek. Myj tylko tyle, ile zjesz. Resztę przechowuj w chłodzie na papierowym ręczniku, nie w torbie plastikowej.
No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.