Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
• 200 g Kaszy Gryczanej Prażona Kupiec
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 400 g pomidorów z puszki
• 1 cukinia
• sól, pieprz
• 200 g sera lazur błękitnego
• 200 g sera żółtego twardego
• natka pietruszki
• 1 łyżka masła

No Reviews

Przygotowanie

1.

Kaszę gryczaną gotujemy al dente.

Mark as complete
2.

Na patelni podsmażamy na łyżce oliwy cebulkę, kiedy się zeszkli dodajemy czosnek.

Mark as complete
3.

Podsmażoną cebulę i czosnek, zalewamy pomidorami z puszki, doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy 5 minut na małej mocy palnika. Następnie mieszamy z kasza gryczaną.

Mark as complete
4.

W międzyczasie na pozostałej oliwie podsmażamy cukinię pokrojoną w 2 mm plasterki, delikatnie solimy.

Mark as complete
5.

Masłem smarujemy formę do zapiekania. Układamy połowę kaszy z pomidorami, na wierzch układamy na zakładkę podsmażone plasterki cukinii.

Mark as complete
6.

Posypujemy połową pokruszonego sera lazur, na to wykładamy drugą połową kaszy. Wyrównujemy i posypujemy startym serem żółtym i drugą połową sera lazur.

Mark as complete
7.

Zapiekamy 15 minut w 180*C.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.