Zielone curry z ryżem jaśminowym i tajską bazylią

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

• 200 g ryżu jaśminowego Kupiec

• 1 szalotka

• 4 łyżeczki zielonej pasty curry

• 1 łyżeczka cukru trzcinowego

• 1 bakłażan

• 1 mała cukinia

• 150 g groszku cukrowego

• 3 liście limonki kaffir lub 1 łyżka soku z limonki lub starta skórka z limonki

• 200 ml mleka kokosowego

• 100 ml wody

• 1 łyżka oleju kokosowego

• Sól

• Garść tajskiej bazylii do podania

• 1 limonka do podania

No Reviews

Przygotowanie

1.

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Mark as complete
2.

Pokrójmy w kostkę szarlotkę, bakłażan oraz cukinię

Mark as complete
3.

W wysokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej, następnie dodajemy pokrojoną szarlotkę i podsmażamy

Mark as complete
4.

Po chwili dodajemy pastę curry, liście limonki kaffir, sok lub skórka z limonki, cukier trzcinowy, wodę oraz mleko kokosowe, posólmy do smaku

Mark as complete
5.

Następnie dodajemy bakłażan, cukiernię , groszek cukrowy i gotujemy 5 minut

Mark as complete
6.

Gotowe danie podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym, posypane bazylią i skropione sokiem z limonki

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.