Zielone curry z ryżem jaśminowym i tajską bazylią
super easy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 200 g ryżu jaśminowego Kupiec
• 1 szalotka
• 4 łyżeczki zielonej pasty curry
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego
• 1 bakłażan
• 1 mała cukinia
• 150 g groszku cukrowego
• 3 liście limonki kaffir lub 1 łyżka soku z limonki lub starta skórka z limonki
• 200 ml mleka kokosowego
• 100 ml wody
• 1 łyżka oleju kokosowego
• Sól
• Garść tajskiej bazylii do podania
• 1 limonka do podania
No Reviews
Przygotowanie
1.
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Mark as complete
2.
Pokrójmy w kostkę szarlotkę, bakłażan oraz cukinię
Mark as complete
3.
W wysokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej, następnie dodajemy pokrojoną szarlotkę i podsmażamy
Mark as complete
4.
Po chwili dodajemy pastę curry, liście limonki kaffir, sok lub skórka z limonki, cukier trzcinowy, wodę oraz mleko kokosowe, posólmy do smaku
Mark as complete
5.
Następnie dodajemy bakłażan, cukiernię , groszek cukrowy i gotujemy 5 minut
Mark as complete
6.
Gotowe danie podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym, posypane bazylią i skropione sokiem z limonki
Mark as complete
Dodaj komentarz