Anatomia zdrowego...

Zdrowie i dieta

27.06.2018

KUSKUS – Z CZYM NAJLEPSZY?

Kuskus uważa się za produkt, który łączy w sobie cechy białego makaronu i ryżu. Pochodzi z północno-zachodniej Afryki, gdzie podawany jest od wieków jako główny składnik typowego dania zwanego tabouleh.

Kasza ta pochodzi najczęściej z twardej odmiany pszenicy i należą ją zalać wrzącą wodą lub bulionem. Znane są także metody, aby ją parować, a więc pozostawić nad gotującym się daniem, aby wchłonęła parę z gotującego się powoli dania. W tym celu tradycyjne gospodynie wykorzystują gliniane naczynia zwane kuskusierami. Innym naczyniem typowym dla przygotowania dań z kuskusem to charakterystyczny stożkowaty, gliniany tajine, który układa się nad rozżarzonym węglem lub drewnem i zostawia na dłuższy czas, aby wszystkie składniki się ugotowały, a smaki odpowiednio połączyły.

 

Z CZYM NAJLEPSZA?

Kasza kuskus jest bardzo delikatna w smaku, dlatego też podawana jest najczęściej z aromatycznymi ziołami i przyprawami, ale także z soczystymi warzywami np. :

 

  • Marokański tabouleh to połączenie kaszy kuskus (ewentualnie kaszy bulgur) z dojrzałymi pomidorami, dużą ilością natki pietruszki, świeżej mięty i dużej ilości świeżo tłoczonej oliwy z oliwek.
  • Marokański tajine, w którym znajdziemy jako główny składnik kuskus z przeróżnymi dodatkami do wyboru – najczęściej podawane np. z baraniną lub jagnięciną, ale także kurczakiem, indykiem, a nawet hodowlanym gołębiem. Można też spotkać wersję tajine z podrobami i koniecznie z dużą ilością warzyw np. z cieciorką, karczochami, oliwkami, marchewką, dynią, topinamburem, cebulą doprawiony kuminem, kurkumą, szafranem, świeżym imbirem. Jest to danie niezwykle aromatyczne.
  • Znany jest też tajine na słodko z daktylami, gruszkami, rodzynkami czy nawet z pigwą i migdałami. Doprawiony jest najczęściej imbirem, miodem, sokiem z cytryny, cynamonem lub świeżymi owocami.

 

Wszędzie tam, gdzie wpływy arabskie są silniejsze pojawiają się częściej dania z kuskusem, dlatego też dania na bazie tej kaszy znajdziemy często w południowych Włoszech (głównie na Sycylii), we Francji i w wielu innych regionach.  Wówczas kuskus łączy się z typową kuchnią śródziemnomorską, co daje niezapomniane wrażenia smakowe. Przykładem takiego zgrabnego połączenia na styl południowej Europy to delikatny w smaku kuskus ze świeżymi owocami morza albo z dodatkiem cukinii, bakłażanu i świeżych, soczystych pomidorów.

 

W Polsce kuskus najczęściej podaje się jako dodatek do zupy pomidorowej zamiast ryżu czy makaronu, ale także w zapiekankach, jako zamiennik kaszy gryczanej do gulaszów mięsno-warzywnych czy po prostu – z dużą ilością oleju rzepakowego (najlepiej świeżo tłoczonego) z rodzimymi przyprawami.

 

Niewątpliwą zaletą kuskusu jest jego arcyproste przygotowanie – wystarczy zalać gorącą wodą, bulionem lub mlekiem (ewentualnie z odrobiną tłuszczu, aby był bardzie sypki) zostawić na kilka minut i dodatek skrobiowy do posiłku gotowy.

 

 

 

Artykuł powstał we współpracy z dietetykiem Ewą Ceborską-Scheiterbauer.

 

KULINARNE PREDESTYNACJE KASZY GRYCZANEJSPRAWDŹ, CZYM JEST ANATOMIA ZDROWEGO LUNCHU


Produkty

Kaszka Kuskus

Kaszka Kuskus

KUP

Brak Odpowiedzi do "KUSKUS – Z CZYM NAJLEP..."

Skomentuj:

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *