Anatomia zdrowego...

Przepisy

08.01.2020

Placki z dyni i ziemniaków

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 300 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej KUPIEC
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Na sos:

  • kilka lisków szałwii
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 g serka kremowego
  • szczypta soli
  • ½ ząbka czosnku

 

Przygotowanie:

Dynię i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, delikatnie odciskamy na sicie, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz i mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe placuszki po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie przygotowujemy sos: Siekamy szałwię i czosnek, dodajemy serek i jogurt, solimy i mieszamy. Placuszki z dyni podajemy z dipem szałwiowym.

Pasty warzywneCiasto czekoladowe z fasoli


Brak Odpowiedzi do "Placki z dyni i ziemni..."

Skomentuj:

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *