Anatomia zdrowego...

Przepisy

16.06.2020

Sałatka z Lunch Mixem z ryżem, karmelizowaną w syropie klonowym marchwią, kolendrą, granatem i sosem tahini

Wyobrażacie sobie lato bez pysznych, kolorowych sałatek? My też nie. Dziś mamy dla Was przepis na idealną sałatkę na imprezę, rodzinną kolację czy zdrowy obiad.

Składniki:

• 2 torebki Lunch Mixu z ryżem Kupiec
• pęczek młodej marchewki lub 5-6 niewielkich marchwi
• 2 łyżki masła klarowanego (lub oliwy w wersji wege)
• 3 łyżki syropu klonowego
• 1 łyżeczka grubo mielonych nasion kolendry
• pęczek świeżej kolendry
• 1/2 dojrzałego granatu
• sól i pieprz do smaku

Sos tahini:

• ¾ szklanki tahini (ok. 6 łyżek)
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 szklanki soku z limonki lub cytryny
• kilka łyżek wody
• opcjonalnie: sezam do posypania

Sposób przygotowania:

1. Lunch Mix z ryżem ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
2. Marchewki obierz, pokrój wzdłuż na ćwiartki.
3. Na dużej patelni rozgrzej masło, wrzuć marchewki i duś na małym ogniu, aż zmiękną.
4. Zwiększ ogień, dodaj syrop i mieloną kolendrę.
5. Całość smaż, delikatnie mieszając, aż syrop dokładnie pokryje marchew i lekko ją skarmelizuje.
6. Ugotowany Lunch Mix wymieszaj z posiekaną kolendrą i dopraw solą oraz pieprzem.
7. Na wierzchu ułóż marchewki, posyp danie pestkami grantu.
8. Czosnek przeciśnij przez praskę, rozetrzyj z solą i umieść razem z tahini oraz sokiem z limonki w blenderze.
9. Sos zmiksuj na gładką masę, dodaj odrobinę wody i dalej miksuj, do uzyskania konsystencji dressingu.
10. Gotowe danie polej przygotowanym sosem.
11. Możesz udekorować potrawę prażony sezamem.

Smacznego!

SpanakorizoWegański pudding z dzikiego ryżu z sezonowymi owocami


Brak Odpowiedzi do "Sałatka z Lunch Mixem ..."

Skomentuj:

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *