Anatomia zdrowego...

Przepisy

16.06.2020

Spanakorizo

Szukasz pomysłu na obiad? Dziś mamy dla Was przepis na ryż ze szpinakiem po grecku. Porcja zdrowia na talerzu!

Składniki:

• 1/2 szklanki oliwy z oliwek
• 2 młode cebule lub szalotki
• ok. 1 kg dokładnie umytego świeżego szpinaku
• 1 łyżeczka kuminu
• Pęczek koperku, posiekanego
• 1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
• 1 i 1/2 szklanki wody
• 2 łyżki octu winnego czerwonego
• 2 łyżki koncentratu lub 4 łyżki przecieru pomidorowego
• 100 g ryżu basmati Kupiec
• Sól i pieprz do smaku
• ewentualnie: feta do podania

Sposób przygotowania:

1. Cebulę drobno posiekaj.
2. Połowę przygotowanej oliwy rozgrzej w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem.
3. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
4. Dodaj szpinak, kumin i zioła, chwilę duś doprawiając solą i pieprzem.
5. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z wodą i octem, dodaj do szpinaku, wrzuć ryż i wszystko zagotuj.
6. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj ryż przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
7. Gotowe spanakorizo możesz podawać jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie z dodatkiem np. fety lub jajka.
8. Spanakorizo można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego!

Mikado z kaszą kuskusSałatka z Lunch Mixem z ryżem, karmelizowaną w syropie klonowym marchwią, kolendrą, granatem i sosem tahini


Brak Odpowiedzi do "Spanakorizo..."

Skomentuj:

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *