Kasze

Kasze to podstawa zdrowego i zbilansowanego żywienia. Kasze powstają z pełnego ziarna, nie tracą więc swoich wartości odżywczych. Mają dużą zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny, dzięki czemu stanowią doskonałe rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie i linię. Dodatkowo kasze dostarczają organizmowi wielu cennych składników mineralnych, białka i witamin. Są znakomitym dodatkiem do zup i drugich dań. Niektóre kasze mogą być podstawą zdrowego śniadania (kasza jaglana, kasza manna czy kasza owsiana) albo sałatki (kuskus). Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Firma Kupiec oferuje aż 13 rodzajów kasz, które wspaniale sprawdzą się w każdej kuchni. Kasze idealnie nadają się dla osób z nadciśnieniem oraz chorobami serca i układu krążeniowego ze względu na zawartość potasu. Osoby zagrożone anemią powinny spożywać kaszę zawierającą dużą ilość żelaza, kwasu foliowego i witaminy E. Dla osób żyjących w ciągłym napięciu oraz mających skłonności do depresji zaleca się spożywanie kasz ze względu na zawarte w ziarnach witaminy z grupy B.