Rośliny Strączkowe

Rośliny strączkowe to odżywcze i wartościowe produkty. Strączki są bogate w białko, kwasy tłuszczowe i węglowodany, które dostarczają organizmowi energii. Dodatkowo zawierają dużą ilość błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Zmniejszają też ryzyko miażdżycy i chorób serca. Dietetycy zalecają rośliny strączkowe jako odżywcze, sycące, a jednocześnie nietuczące danie. Ze strączków można wyczarować najróżniejsze potrawy – mogą służyć jako baza do zup, są doskonałym dodatkiem do sałatek, można też je podawać w formie farszu czy past do pieczywa. Firma Kupiec oferuje aż kilka rodzajów roślin strączkowych, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.

Rośliny strączkowe prócz znakomitego wpływu na zdrowie cechują się również pozytywnym wpływem na figurę i wagę. Już jedna porcja gotowanej białej fasoli, fasoli jaś czy grochu łuskanego dziennie może zniwelować problem z przejadaniem się. Rośliny strączkowe mogą również pomóc w obniżeniu cholesterolu, który bezpośrednio przekłada się na układ krążenia.