Idealnie kremowa szczawiowa podana z pokruszonymi Waflami ze słonecznikiem i zieloną salsą.
super easy
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 10 Wafli ze słonecznikiem KUPIEC
- 1 cebula biała
- 200 g szczawiu
- 600 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 200 g śmietanki 30%
- sól i pieprz
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
Salsa:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ogórek
- Garść świeżych ziół (koperek, pietruszka)
- 1/2 zielonej papryki
- 1 gałązka selera naciowego
No Reviews
Przygotowanie
1.
Na maśle podsmażamy cebulkę, delikatnie solimy, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę w plasterki oraz bulion warzywny i gotujemy 30 minut pod przykryciem
Mark as complete
2.
Następnie dodajemy posiekany szczaw i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową i znowu blendujemy
Mark as complete
3.
Wszystkie składniki na salsę kroimy w małą kosteczkę, zioła siekamy, dodajemy odrobinę soli i 1 łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy
Mark as complete
4.
Zupę nalewamy do miseczek i nakładamy na środek po łyżce salsy oraz dodajemy pokruszone wafle ze słonecznikiem
Mark as complete
Dodaj komentarz