Śniadaniowe bułki z otrębami
super easy
Składniki:
- 10 g drożdży
- 400 ml wody
- 50 g Otrębów Pszennych Kupiec
- 600 g mąki pszennej typ 650
- 1 łyżeczka soli
No Reviews
Przygotowanie
1.
Otręby zalać 150 ml wody i odstawić do namoczenia na 20 minut.
Mark as complete
2.
W pozostałej wodzie rozpuścić drożdże, wymieszać z namoczonymi otrębami i pozostałymi składniki na jednolitą masę
Mark as complete
3.
Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk
Mark as complete
4.
W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło
Mark as complete
5.
Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania
Mark as complete
6.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 9 równych bułek o wadze około 110 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze
Mark as complete
7.
Uformować okrągłe bułki
Mark as complete
8.
Wierzch każdej bułki zwilżyć na mokrej ściereczce a następnie obtoczyć w otrębach
Mark as complete
9.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 240ºC
Mark as complete
10.
Bułki wstawić do piekarnika
Mark as complete
11.
Na spód piekarnika wylać kubek wody i szybko zamknąć drzwiczki piekarnika. Piec 20–22 min
Mark as complete
12.
Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały
Mark as complete
Dodaj komentarz