Śniadaniowe bułki z otrębami

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 400 ml wody
  • 50 g Otrębów Pszennych Kupiec
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
No Reviews

Przygotowanie

1.

Otręby zalać 150 ml wody i odstawić do namoczenia na 20 minut.

Mark as complete
2.

W pozostałej wodzie rozpuścić drożdże, wymieszać z namoczonymi otrębami i pozostałymi składniki na jednolitą masę

Mark as complete
3.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk

Mark as complete
4.

W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło

Mark as complete
5.

Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania

Mark as complete
6.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 9 równych bułek o wadze około 110 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze

Mark as complete
7.

Uformować okrągłe bułki

Mark as complete
8.

Wierzch każdej bułki zwilżyć na mokrej ściereczce a następnie obtoczyć w otrębach

Mark as complete
9.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 240ºC

Mark as complete
10.

Bułki wstawić do piekarnika

Mark as complete
11.

Na spód piekarnika wylać kubek wody i szybko zamknąć drzwiczki piekarnika. Piec 20–22 min

Mark as complete
12.

Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.