Chrupiące koszyczki z ziemniaków ze szczypiorkiem, marchewką i z jakiem
super easy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 kg ziemniaków na placki
- 300 g marchewki
- 2 garści szczypiorku posiekanego
- 1 ząbek czosnku
- 60 g mąki ziemniaczanej Kupiec
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
- 12 jajek przepiórczych
No Reviews
Przygotowanie
1.
Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w drobne paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach w malakserze.
Mark as complete
2.
Odciskamy na sicie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rozgnieciony czosnek, szczypiorek oraz mąkę ziemniaczaną.
Mark as complete
3.
Na rozgrzanym oleju nakładamy po łyżce ciasta formując koszyczek i zostawiając dziurkę w środku.
Mark as complete
4.
Smażymy do zarumienienia. Przerzucamy na drugą stronę
Mark as complete
5.
W otwór na środek wbijamy jajko przepiórcze
Mark as complete
6.
Smażymy aż placuszki się zarumienią, a białko zetnie.
Mark as complete
7.
Podajemy np. posypane kiełkami rzeżuchy i szczypiorkiem
Mark as complete
Dodaj komentarz