Grillowane satay’e z kurczaka w marynacie cytrynowej podane z grillowanymi szparagami, młodymi listkami i waflami z siemieniem lnianym.
super easy
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 1 opakowanie wafli z siemieniem lnianym Kupiec
- 350 g polędwiczek z kurczaka
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g młodych sałat i listków
- 1 pęczek młodej rzodkiewki z liśćmi
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Na marynatę:
- skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny
- sok z 1/3 cytryny
- pieprz, sól
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta chili suszonego
No Reviews
Przygotowanie
1.
Wszystkie składniki na marynatę ucieramy w moździerzu i nacieramy polędwiczki z kurczaka pokrojone w podłużne paski, nakłuwamy na patyczki do szaszłyków
Mark as complete
2.
Grillujemy na specjalnej patelni z tłoczeniami lub na grillu po 3/4 minuty z każdej strony
Mark as complete
3.
W międzyczasie odkrajamy końcówki szparagów, kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i blanszujemy na oliwie 3 minuty doprawiając delikatnie solą i pieprzem
Mark as complete
4.
Szaszłyki podajemy ze szparagami i świeżymi sałatami oraz rzodkiewkami przekrojonymi wzdłuż razem z listkami.
Mark as complete
Dodaj komentarz