Grillowane satay’e z kurczaka w marynacie cytrynowej podane z grillowanymi szparagami, młodymi listkami i waflami z siemieniem lnianym.

Czas przygotowania:  35 minut

Ilość porcji: 3-4

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli z siemieniem lnianym Kupiec
  • 350 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 g młodych sałat i listków
  • 1 pęczek młodej rzodkiewki z liśćmi 
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

          Na marynatę:

  • skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny
  • sok z 1/3 cytryny
  • pieprz, sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta chili suszonego 
No Reviews

Przygotowanie

1.

Wszystkie składniki na marynatę ucieramy w moździerzu i nacieramy polędwiczki z kurczaka pokrojone w podłużne paski, nakłuwamy na patyczki do szaszłyków

Mark as complete
2.

Grillujemy na specjalnej patelni z tłoczeniami lub na grillu po 3/4 minuty z każdej strony

Mark as complete
3.

W międzyczasie odkrajamy końcówki szparagów, kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i blanszujemy na oliwie 3 minuty doprawiając delikatnie solą i pieprzem

Mark as complete
4.

Szaszłyki podajemy ze szparagami i świeżymi sałatami oraz rzodkiewkami przekrojonymi wzdłuż razem z listkami.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.