MAZUREK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI
super easy
Przygotowanie:
Żółtka kruszymy masło siekamy, mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wylepiamy nim formę (prostokątną lub okrągłą do tarty), nakłuwamy widelcem, obciążamy np. suchą fasolą i pieczemy 15 minut w 180 *C, po tym czasie zdejmujemy obciążenie. I dopiekamy 5-10 minut do zarumienienia.
Podpieczony spód smarujemy konfiturą. Śmietankę podgrzewamy, zestawiamy z ognia i wrzucamy posiekaną białą czekoladę. Po chwili mieszamy dokładnie, aż całość się rozpuści. Wylewamy na spód posmarowany konfiturą, wyrównujemy i wsadzamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie ozdabiamy migdałami i posypujemy pokruszonymi bezami.
Składniki:
Na ciasto:
130 g mąki pszennej krupczatki
30 g mąki ziemniaczanej Kupiec
100 g masła
2 żółtka ugotowane na twardo
1 łyżka cukru pudru
łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
Na krem:
80g konfitury z czarnej porzeczki
200 g białek czekolady
100 ml śmietany 30%
Do ozdoby:
migdały
pokruszone bezy
Dodaj komentarz