CONGEE Z PŁATKÓW RYŻOWYCH
super easy
Dziś serwujemy wytrawne congee,
Składniki:
- 100 g płatków ryżowych Kupiec
- 1 litr wody
- 1 łyżka jasnej pasty miso
Do podania:
- 1 młoda cebulka
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 150 g kurek lub mini pieczarek
- 150 g pomidorków koktajlowych
- garść świeżych ziół (tymianek, mięta, pietruszka)
- sól, pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
No Reviews
Przygotowanie
1.
Płatki ryżowe wypłucz, zalej wodą i zagotuj
Mark as complete
2.
Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i gotuj przez następne 60-90 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając
Mark as complete
3.
Congee będzie gotowe, jeśli uzyskasz konsystencje gęstej śmietany
Mark as complete
4.
Dodaj pastę miso i wymieszaj
Mark as complete
5.
Na patelni podsmaż cebulkę na oleju, dodaj pieczarki pokrojone na pół (lub kurki) i podsmaż do miękkości
Mark as complete
6.
Po kilku minutach dodaj łyżkę sosu sojowego i dopraw do smaku
Mark as complete
7.
Zioła posiekaj drobno
Mark as complete
8.
Kleik ryżowy przełóż do miseczek, dodaj pokrojone pomidorki, grzyby i posyp ziołami
Mark as complete
Dodaj komentarz