CONGEE Z PŁATKÓW RYŻOWYCH

Dziś serwujemy wytrawne congee,

Składniki:

  • 100 g płatków ryżowych Kupiec
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka jasnej pasty miso

Do podania:

  • 1 młoda cebulka
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 150 g kurek lub mini pieczarek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • garść świeżych ziół (tymianek, mięta, pietruszka)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
No Reviews

Przygotowanie

1.

Płatki ryżowe wypłucz, zalej wodą i zagotuj

Mark as complete
2.

Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i gotuj przez następne 60-90 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając

Mark as complete
3.

Congee będzie gotowe, jeśli uzyskasz konsystencje gęstej śmietany

Mark as complete
4.

Dodaj pastę miso i wymieszaj

Mark as complete
5.

Na patelni podsmaż cebulkę na oleju, dodaj pieczarki pokrojone na pół (lub kurki) i podsmaż do miękkości

Mark as complete
6.

Po kilku minutach dodaj łyżkę sosu sojowego i dopraw do smaku

Mark as complete
7.

Zioła posiekaj drobno

Mark as complete
8.

Kleik ryżowy przełóż do miseczek, dodaj pokrojone pomidorki, grzyby i posyp ziołami

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.