Wytrawny cytrynowy pudding ryżowy z bobem, parmezanem i chili

Ilość  porcji: 2 porcje

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 szklanka płatków ryżowych Kupiec
  • 2 szklanki wody
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g bobu
  • 50 g parmezanu
  • 1 cytryna
  • 1 chili
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Świeża mięta
No Reviews

Przygotowanie

1.

Bób zalewamy wodą, dodajemy 1/2 łyżeczkę cukru

Mark as complete
2.

Kiedy woda się zagotuje dodajemy szczyptę soli i gotujemy 10-12 minut.

Mark as complete
3.

Obieramy ze skórek

Mark as complete
4.

Cytrynę ścieramy ze skórki i wyciskamy sok z 1/2

Mark as complete
5.

W tym czasie na maśle podsmażamy posiekaną szalotkę oraz posiekany ząbek czosnku, po chwili dodajemy płatki ryżowe, skórkę z cytryny, wodę i zagotowujemy.

Mark as complete
6.

Jak masa stanie się aksamitna, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem

Mark as complete
7.

Dodajemy połowę startego parmezanu i mieszamy

Mark as complete
8.

Układamy na talerzu, na wierzch wsypujemy obrany bób, posiekaną miętę, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy parmezanem oraz posiekaną papryczką chili.

Mark as complete
9.

Skrapiamy oliwą z oliwek

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.