Wytrawny cytrynowy pudding ryżowy z bobem, parmezanem i chili
super easy
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 szklanka płatków ryżowych Kupiec
- 2 szklanki wody
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 300 g bobu
- 50 g parmezanu
- 1 cytryna
- 1 chili
- Sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- Świeża mięta
No Reviews
Przygotowanie
1.
Bób zalewamy wodą, dodajemy 1/2 łyżeczkę cukru
Mark as complete
2.
Kiedy woda się zagotuje dodajemy szczyptę soli i gotujemy 10-12 minut.
Mark as complete
3.
Obieramy ze skórek
Mark as complete
4.
Cytrynę ścieramy ze skórki i wyciskamy sok z 1/2
Mark as complete
5.
W tym czasie na maśle podsmażamy posiekaną szalotkę oraz posiekany ząbek czosnku, po chwili dodajemy płatki ryżowe, skórkę z cytryny, wodę i zagotowujemy.
Mark as complete
6.
Jak masa stanie się aksamitna, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem
Mark as complete
7.
Dodajemy połowę startego parmezanu i mieszamy
Mark as complete
8.
Układamy na talerzu, na wierzch wsypujemy obrany bób, posiekaną miętę, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy parmezanem oraz posiekaną papryczką chili.
Mark as complete
9.
Skrapiamy oliwą z oliwek
Mark as complete
Dodaj komentarz