Domowe tacosy z boczniakami w meksykańskim stylu i marynowaną cebulką

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 4

Składniki: 

Na tortillę:

  • 250 g mąki kukurydzianej Kupiec
  • 250 g ciepłej wody
  • Szczypta soli

Na boczniaki w meksykańskim stylu:

  • 1 cebula
  • 300 g boczniaków 
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej 
  • Cebulka marynowana:
  • 1 cebula czerwona
  • 50 ml soku z mandarynek

Do podania:

  • Kolendra
  • Chili 
  • 1 limonka
No Reviews

Przygotowanie

1.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka, zalewamy sokiem z mandarynek i odstawiamy

Mark as complete
2.

Mąkę kukurydzianą ze szczyptą soli zalewamy ciepła wodą i wyrabiamy gładkie ciasto

Mark as complete
3.

Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut.

Mark as complete
4.

Następnie dzielimy na 12 kulek wielkości piłeczki pingpongowej

Mark as complete
5.

Podsypujemy blat mąką i wałkujemy na okrąg o średnicy około 12 cm

Mark as complete
6.

Smażymy na suchej patelni po minucie z każdej strony

Mark as complete
7.

Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy boczniaki pokrojone w paski, solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawę Meksykańska, podlewamy delikatnie wodą i dusimy 25 minut

Mark as complete
8.

Na podpieczone tortille, układamy boczniaki, cebulkę marynowaną i posypujemy kolendrą i opcjonalnie plasterkami chilli

Mark as complete
9.

Na koniec skrapiamy limonką

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.