Domowe tacosy z boczniakami w meksykańskim stylu i marynowaną cebulką
super easy
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 4
Składniki:
Na tortillę:
- 250 g mąki kukurydzianej Kupiec
- 250 g ciepłej wody
- Szczypta soli
Na boczniaki w meksykańskim stylu:
- 1 cebula
- 300 g boczniaków
- Sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka przyprawy meksykańskiej
- Cebulka marynowana:
- 1 cebula czerwona
- 50 ml soku z mandarynek
Do podania:
- Kolendra
- Chili
- 1 limonka
No Reviews
Przygotowanie
1.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka, zalewamy sokiem z mandarynek i odstawiamy
Mark as complete
2.
Mąkę kukurydzianą ze szczyptą soli zalewamy ciepła wodą i wyrabiamy gładkie ciasto
Mark as complete
3.
Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut.
Mark as complete
4.
Następnie dzielimy na 12 kulek wielkości piłeczki pingpongowej
Mark as complete
5.
Podsypujemy blat mąką i wałkujemy na okrąg o średnicy około 12 cm
Mark as complete
6.
Smażymy na suchej patelni po minucie z każdej strony
Mark as complete
7.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy boczniaki pokrojone w paski, solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawę Meksykańska, podlewamy delikatnie wodą i dusimy 25 minut
Mark as complete
8.
Na podpieczone tortille, układamy boczniaki, cebulkę marynowaną i posypujemy kolendrą i opcjonalnie plasterkami chilli
Mark as complete
9.
Na koniec skrapiamy limonką
Mark as complete
Dodaj komentarz