Owsianka na różne sposoby
super easy
Wiemy o tym, że owsianka jest niezwykle zdrowym daniem i warto jak najczęściej po nią sięgać. Wszystko to pięknie, ale jak w praktyce przygotowywać płatki owsiane, aby się nam wreszcie nie znudziły? Ile można jeść owsiankę z jabłkiem i cynamonem czy z bananem?
Oto kilka pomysłów, jak można uatrakcyjnić to królewskie danie.
- Płatki owsiane nie muszą zawsze być ugotowane na mleku czy wodzie. Możesz także sięgnąć po sok owocowy czy napój roślinny z dodatkiem kakao lub wanilii. Dzięki temu płatki nasiąkną innym smakiem, zapachem, a także zupełnie inaczej będą się komponować z twoimi ulubionymi dodatkami. Idealne kompozycje to:
- Płatki owsiane ugotowane na bazie soku z czarnej porzeczki + starte jabłko + suszona żurawina + siemię lniane
- Płatki owsiane ugotowane na bazie napoju sojowego czekoladowego + banan + orzechy pekan
- Płatki owsiane ugotowane na bazie soku pomarańczowego + prażone migdały + odrobina jogurtu naturalnego
- Płatki owsiane ugotowane na bazie mleka kokosowego + świeży ananas + prażone wiórki kokosowe + namoczone wcześniej jagody goji
- Wybieraj różne płatki owsiane. Kupiec oferuje płatki zwykłe, pełnoziarniste, błyskawiczne i górskie. Nie musisz sięgać zawsze po jeden rodzaj. Spróbuj różnych w różnych odsłonach, np.:
- Płatki błyskawiczne to świetna baza do koktajli owsiankowych. Wystarczy zmiksować trochę płynu np. mleka, owoców, orzechów, płatków i pełnowartościowy posiłek np. w ramach II śniadania gotowy.
- Płatki górskie za to fantastycznie się praży na suchej patelni. Dzięki temu stają się chrupiące i nabierają głębi smaku. Mogą wtedy stanowić źródło węglowodanów złożonych w duecie z jogurtem naturalnym, miodem, orzechami.
- Płatki zwykłe i pełnoziarniste to natomiast idealny produkt do rozklejenia w procesie gotowania. Nadają się też najlepiej do owsianek nocnych, gdzie przez noc nasiąkają sokami dodanych owoców.
- Istota tkwi w dodatkach, gdyż to one uatrakcyjniają nam najbardziej to danie. Nie bój się zaszaleć.
- Dodaj inne zboża do swoich ulubionych płatków owsianych np. nieco płatków żytnich.
- Zadbaj o chrupiący dodatek np. orzechy, nasiona, ale też siemię lniane, nasiona chia, czy nawet mak.
- Pamiętaj o przyprawach, które dodatkowo podbijają potencjał antyoksydacyjny dania np. cynamon, kardamon, ale też czarnuszka czy surowe kakao. Możesz też rozpuścić kawałek czekolady w gorącej owsiance lub dodać łyżeczkę masła orzechowego.
- Wykorzystaj surowe, suszone, pieczone, mrożone, gotowane owoce.
- Od czasu do czasu sięgaj po wytrawne dodatki np. liście szpinaku, tuńczyk z puszki, wędzony łosoś, pomidorki koktajlowe itd.
No Reviews
Dodaj komentarz