Skarby jesieni na waflach zbożowych

Jesień to czas, w którym mamy bogactwo sezonowych warzyw i owoców. Warto ten okres wykorzystać tak, aby jak najmocniej urozmaicać jadłospis, a tym samym wzmocnić organizm przed nadchodzącą zimą. Tym razem jesień pokażemy na waflach zbożowych.

  1. Śliwki – szczególnie cenne za swoje właściwości ułatwiające wypróżnianie. Jednocześnie owoce najczęściej są mocno wybarwione, a to oznacza, że są źródłem antyoksydantów. Śliwki fantastycznie komponują się w postaci powideł z dodatkiem gorzkiego kakao, co potocznie nazywamy czekośliwką. Do takiego pysznego smarowidła można podać wafle z odrobiną soli, bo nie ma lepszego połączenia niż czekolada ze szczyptą soli np. wafle kukurydziane z solą morską byłyby pierwszym moim wyborem.
  2. Winogrona – szczególnie cenne są te z ciemną skórką, gdyż to właśnie to granatowe wybarwienie (podobnie jak u śliwek) jest dowodem na to, że produkt zawiera sporą dawkę przeciwutleniaczy. Połączenie, które skrada serce to wafle ryżowe naturalne posmarowane serkiem naturalnym z dodatkiem pokrojonych ciemnych winogron i pokruszonymi orzechami włoskimi. Orzechy można lekko podprażyć na suchej patelni, aby jeszcze więcej smaku z nich wydobyć.
  3. Morele również fantastycznie mogą komponować się na serku z orzechami podane na chrupiącym waflu.
  4. Jabłka i gruszki to jesienna klasyka. Można z nich przygotować pyszną kanapkę a’la szarlotka. Próżone jabłka z odrobiną cynamonu na serku homogenizowanym naturalnym podane na waflu ryżowym wielozbożowym wydają się ciekawym podwieczorkiem.
  5. Kolejnym owocem jesienie są dynie. Pieczona dynia z dodatkiem pikantnych przypraw to ciekawa baza do past kanapkowych. Świetnie komponuje się z waflami kukurydzianymi z jagłą. Takie danie jest dobrym źródłem cennej dla oczu luteiny i zeaksantyny. Pamiętajmy jednak, że dla dobrego wchłaniania należy dodać do pasty odrobinę tłuszczu np. oliwy z oliwek czy prażonych pestek dyni. Taka dyniowa pasta jest także przepyszna z wędzonym łososiem, który dodatkowo wzbogaci danie w kwasy omega-3.
  6. Grillowana lub pieczona papryka to produkt obowiązkowy w lodówce na jesieni. Warto ją mieć zawsze pod ręką, aby dodać do klasycznych kanapek z szynką czy serem. Dzięki temu uzyskamy nie tylko ciekawszy smak, ale też dodatkowe walory zdrowotne. Papryka szczególnie smacznie łączy się z rozmarynem, dlatego też warto sięgnąć po wafle kukurydziane z dodatkiem tejże przyprawy. 
  7. Bakłażan w formie pieczonej z oliwą w ziołach to genialna baza pod pastę kanapkową. Może śmiało zastępować masło czy margarynę, dlatego też warto je mieć zawsze pod ręką. Taka pasta z bakłażana smakuje dobrze z każdym rodzeniem wafli zbożowych, ale warto także spróbować ją w duecie z Fitosami cebula&śmietana.
  8. Buraki pieczone to również fantastyczna baza do klasycznych kanapek, ale także jako klasyczny dodatek do koziego sera, świeżej gruszki, zielonych ziół. Szczególnie smacznie prezentują się z dodatkiem czarnuszki, którą znajdziemy w waflach ryżowych.

Jesień to czas zbierania plonów. Wykorzystajmy ten czas do tego, aby dieta była jak najbogatsza w witaminy, składniki mineralne czy związki o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki temu odporność organizmu ma szansę być lepsza i łatwiej będzie nam przejść przez sezonowe infekcje.  

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.