Owies, orkisz, żyto – a może by tak razem?

Ciągle słyszymy o tym, że dieta ma być różnorodna. Dlatego też tym razem chciałabym przedstawić zbożankę śniadaniową, która łączy w sobie dobrodziejstwo wszystkich tych trzech zbóż, a jednocześnie nadaje nowego charakteru temu daniu.

  • Płatki owsiane w trakcie gotowania pięknie się rozkleją. Dzięki temu zbożanka będzie miała zbliżony wygląd do tradycyjnej owsianki.
  • Płatki żytnie nie będą się rozklejać tak łatwo, jak owsiane. Dzięki temu w zbożance będzie coś do podgryzienia.
  • Płatki orkiszowe rozpadną się na mniejsze kawałki, ale też się nie rozkleją.

Dzięki połączeniu tych trzech zbóż danie będzie miało nie tylko zdrowszy, bardziej urozmaicony skład, ale także ciekawszą strukturę.

Dodatki wybierz sam. Ja zaproponuję tylko swoje ulubione:

Płatki owsiane zwykłe, orkiszowe, żytnie ugotować w mleku wraz z orzechami nerkowca i kostką gorzkiej czekolady. Dodaj szczyptę soli i cynamonu. Po ugotowaniu dodaj świeżego banana.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.