Pstrąg po grecku z bułką tartą kupiec
super easy
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
1 cebula
1 kg marchewki
1 korzeń pietruszki
200 g selera
50 ml oleju
300 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka kurkumy
20 g świeżego imbiru
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu jabłkowego
800 g filetów z pstrąga
1 jajko
200 g bułki tartej Kupiec
Sól, pieprz
No Reviews
Przygotowanie
1.
Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy starty imbir i kurkumę oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Mark as complete
2.
Następnie dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach: marchewkę, pietruszkę, seler
Mark as complete
3.
Podsmażamy 5-10 minut następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 30-40 minut aż warzywa zmiękną
Mark as complete
4.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy i mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Mark as complete
5.
W międzyczasie rybę kroimy w mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej, smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Mark as complete
6.
W naczyniu układamy połowę farszu, następnie wykładamy kawałki ryb i przykrywamy drugą połową farszu.
Mark as complete
7.
Odstawiamy do przegryzienia na 5-6 godzin lub całą noc do lodówki
Mark as complete
Dodaj komentarz