Świąteczna szarlotka z przyprawami korzennymi z cukrem pudrem i bułką tartą

Czas przygotowania: 80 minut

Ilość porcji: 12 / 1 blacha  o średnicy 28 cm.

Składniki: 

Na ciasto:

200 g zimnego masła

400 g mąki

50 g cukru pudru Kupiec

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 jajko

Plus:

1 łyżka bułki tartej Kupiec

1300 g jabłek

1 łyżka masła

2 łyżki cukru

1 łyżeczka przyprawy korzennej

1 łyżka cukru pudru do ozdoby

No Reviews

Przygotowanie

1.

Masło dzielimy na kawałki, mąkę mieszamy z cukrem, robimy wgłębienie - wbijamy jajko, dodajemy masło i kwaśną śmietanę i zagniatamy szybko ciasto

Mark as complete
2.

Wałkujemy w okrąg na cienki placek i wylepiamy ciastem

Mark as complete
3.

Nakłuwamy widelcem i chłodzimy w zamrażalniku 15 minut

Mark as complete
4.

Następnie pieczemy 15 minut w 180*C do lekkiego zarumienienia

Mark as complete
5.

Pozostałe ciasto zagniatamy w kulę i wkładamy do lodówki

Mark as complete
6.

W tym czasie jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w 2 mm plasterki

Mark as complete
7.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, pokrojone jabłka i przyprawę korzenną i prażymy 5 minut

Mark as complete
8.

Ciasto posypujemy lekko bułką tartą. Następnie wykładamy na podpieczony spód jabłka, wyrównujemy

Mark as complete
9.

Schłodzone, pozostałe ciasto wałkujemy, wycinamy gwiazdki i układamy na jabłkach wedle uznania

Mark as complete
10.

Pieczemy 30 minut w 170*C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.