Świąteczna szarlotka z przyprawami korzennymi z cukrem pudrem i bułką tartą
super easy
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: 12 / 1 blacha o średnicy 28 cm.
Składniki:
Na ciasto:
200 g zimnego masła
400 g mąki
50 g cukru pudru Kupiec
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko
Plus:
1 łyżka bułki tartej Kupiec
1300 g jabłek
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżka cukru pudru do ozdoby
No Reviews
Przygotowanie
1.
Masło dzielimy na kawałki, mąkę mieszamy z cukrem, robimy wgłębienie - wbijamy jajko, dodajemy masło i kwaśną śmietanę i zagniatamy szybko ciasto
Mark as complete
2.
Wałkujemy w okrąg na cienki placek i wylepiamy ciastem
Mark as complete
3.
Nakłuwamy widelcem i chłodzimy w zamrażalniku 15 minut
Mark as complete
4.
Następnie pieczemy 15 minut w 180*C do lekkiego zarumienienia
Mark as complete
5.
Pozostałe ciasto zagniatamy w kulę i wkładamy do lodówki
Mark as complete
6.
W tym czasie jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w 2 mm plasterki
Mark as complete
7.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, pokrojone jabłka i przyprawę korzenną i prażymy 5 minut
Mark as complete
8.
Ciasto posypujemy lekko bułką tartą. Następnie wykładamy na podpieczony spód jabłka, wyrównujemy
Mark as complete
9.
Schłodzone, pozostałe ciasto wałkujemy, wycinamy gwiazdki i układamy na jabłkach wedle uznania
Mark as complete
10.
Pieczemy 30 minut w 170*C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Mark as complete
Dodaj komentarz