Pomidorowy ryż po portugalsku – Arozz ode tomate

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 3-4 Kraj pochodzenia: Portugalia

Składniki:

  • 200 g Ryżu Dziki&Parboiled Kupiec
  • 2 dojrzałe, duże pomidory
  • 300 g soku pomidorowego
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • woda lub bulion do podlewania
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 biała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • oliwa
  • garść kolendry
  • sól, pieprz 
  • cytryna do podania 
No Reviews

Przygotowanie

1.

Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie po chwili dodajemy czosnek pokrojony w plasterki

Mark as complete
2.

Kiedy całość się zeszkli, dodajemy przecier pomidorowy i dusimy całość 10 minut.

Mark as complete
3.

Dorzucamy wędzoną paprykę, ryż, wino, odrobine oliwy i mieszamy aż odparuje wino

Mark as complete
4.

Do ryżu wlewamy sok pomidorowy i 200 ml wody i gotujemy całość 15 minut pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy

Mark as complete
5.

Doprawiamy oraz dolewamy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu kolejne 8 minut.

Mark as complete
6.

Jeśli ryż się zaczyna przypiekać, delikatnie podlewamy wodą lub bulionem

Mark as complete
7.

Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy kolendrą i podajemy z cząstkami cytryny

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.