Czy wiesz, że… Czyli garść dietetycznych ciekawostek
super easy
Każdy lubi ciekawostki! W naszym artykule znajdziecie ciekawe informacje o jedzeniu, diecie i naszym organizmie.
Białko roślinne wpływa korzystniej na mikrobiom, niż białko zwierzęce
Białko roślinne wpływa korzystniej na nasz mikrobiom jelitowy, niż białko zwierzęce. Dlatego też warto jak najczęściej zamieniać mięso (szczególnie to czerwone) na warzywa strączkowe. Aby wykorzystać aminokwasy (cegiełki budujące białko) w najlepszym stopniu, trzeba je łączyć ze zbożem. Strączki takie, jak fasola, groch, ciecierzyca, soczewica są dobrym źródłem nie tylko białka, ale także błonnika pokarmowego.
Nasycone kwasy tłuszczowe mogą powodować insulinooporność
Nasycone kwasy tłuszczowe występujące np. w maśle czy oleju kokosowym mogą zmniejszać wrażliwość tkanek na insulinę, a w efekcie prowadzić do insulinooporności. Dlatego też zdecydowanie korzystniej jest spożywać tłuszcze nienasycone, które znajdziemy w olejach, orzechach czy awokado, ale też w tłustych rybach.
Komosa ryżowa to zboże
A właściwie pseudozbożem. Jest łatwostrawna i jednocześnie jest korzystna przy insulinooporności. Dlatego sprawdza się idealnie w przypadku odchudzania osób z niewielkimi problemami trawiennymi. Komosa ryżowa, podobnie jak proso, jest dodatkowo bogata w żelazo. Aby zwiększyć jego przyswajalność, warto łączyć komosę z produktami bogatymi w witaminę C, np. sałatka na bazie komosy z pietruszkowym pesto lub wafel ryżowy z komosą z pastą jajeczną i czerwoną papryką.
Dokładne żucie pokarmów jest ważne!
W ciągu doby człowiek wydziela około 1-1,5 litra śliny. W ślinie znajdują się już pierwsze enzymy (a konkretnie amylaza ślinowa i lipaza językowa), które rozpoczynają trawienie. Dlatego też dokładne żucie pokarmów jest bardzo ważne, aby cały proces trawienia przebiegał sprawnie. Warto więc znaleźć te 5-10 minut na spokojny posiłek.
Niedobór błonnika pokarmowego może powodować kamicę żółciową
Błonnik pokarmowy „pochłania” wydzieloną z pęcherzyka żółć i taki kompleks zostaje wydalony z organizmu. W przypadku, gdy dieta jest niskobłonnikowa, żółć wraca przez żyłę wrotną do wątroby i pęcherzyka. Taki RECYCLING sprzyja powstawaniu kamicy żółciowej. Dlatego też należy dbać o to, aby w diecie było dużo błonnika, którego źródłem są pełnoziarniste zboża, warzywa, warzywa strączkowe, orzechy czy owoce.
GALT (tkanka limfatyczna związana z jelitami) zawiera aż 75% wszystkich komórek odpornościowych
Oznacza to, że stan naszych jelit wpływa w wielkim stopniu na naszą odporność. Z kolei ich kondycja zależna jest od drobnoustrojów tam bytujących. Czym jemy zdrowiej (i rzadziej przyjmujemy antybiotyki), tym proporcje w mikrobiomie są korzystniejsze. Żywność przetworzona, naszpikowana dodatkami, solą i cukrem, może powodować zachwianie równowagi i w rezultacie pogorszenie odporności. Dlatego też produkty bogatobłonnikowe, fermentowane, naturalne powinny stanowić bazę codziennego jadłospisu.
Synteza witaminy D odbywa się w naszych szerokościach geograficznych jedynie od kwietnia do września
Najlepiej, aby wystawić na ekspozycję min. 18% powierzchni ciała, na 15 minut pomiędzy godziną 10 a 15. Jeśli w tych godzinach siedzisz w pracy, w zamkniętym pomieszczeniu to jesteś w grupie ryzyka niedoborów. Dlatego też – przynajmniej raz w roku – warto robić oznaczenie stężenia witaminy D we krwi (25(OH)D) i w razie jej niedoborów zastosować odpowiednią suplementację.
Owsianka ugotowana na mleku ma prawie dwukrotnie wyższy indeks sytości niż płatki kukurydziane na mleku (209 vs. 118%)
Oznacza to, że spożywając oba dania w porcji, która dostarczają tyle samo energii, uczucie sytości na dużo dłużej zostaje w przypadku owsianki. Dlatego też owsianka jest genialnym rozwiązaniem na śniadanie. Ponadto, warto łączyć ją ze świeżymi bogatymi w witaminy owocami, a także z orzechami, które wzbogacą danie w cenne tłuszcze.
Kawa pita regularnie nie podnosi ciśnienia krwi
Organizm dość dobrze adaptuje się do działania kofeiny (natomiast osoby pijące kawę okazjonalnie mogą zaobserwować wzrostu ciśnienia). Uważa się, że wypijanie 2-3 filiżanek kawy (najlepiej parzonej z filtrem) ma korzystny wpływ na zdrowie i może znacząco obniżyć ryzyko cukrzycy typu II. Warto jednak dodać, że kawa taka musi być bez dodatku cukru, bitej śmietany i innych niezdrowych dodatków. Można natomiast dodawać mleko (mleko roślinne) oraz przyprawy korzenne, co dodatkowo podniesie nie tylko walory zdrowotne, ale i smakowe.
Dieta wegańska może być stosowana bezpiecznie na każdym etapie życia
Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego dobrze zaplanowana i suplementowana witaminą B12 dieta wegańska jest bezpieczna. W komponowaniu diety wegańskiej szczególnie ważne są warzywa strączkowe, które dostarczają spore ilości białka (w tym aminokwasu ograniczającego — lizyny). Warto je łączyć ze zbożami, aby jeszcze wydajniej wykorzystywać poszczególne, egzogenne aminokwasy. Dlatego też dania takie jak: ryż z fasolą, humus na waflu czy soczewica z kaszą gryczaną to bardzo dobry, wegański pomysł.
Dodaj komentarz